Megjelent: 5 éve

A bérmegállapodás a GDP-t is növeli

Az Európai Bizottság országjelentése szerint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a fogyasztás növekedése miatt a magasabb GDP-hez is hozzájárul. Azonban egyes szektorokban elbocsátást is hozhat a béremelés, írja a Világgazdaság.

images

A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése, a társadalombiztosítási járulék és a vállalatok nyereségadójának csökkentése összességében 0,3 százalékponttal járul hozzá a GDP-növekedéshez 2017-ben a bizottság modellje alapján, írja a Világgazdaság.

Az alacsonyabb kereseti kategóriákban így megnő a fogyasztás. A többletfogyasztás, a magasabb bérek, és a beruházások bővülése, az adócsökkentés mind hozzájárul a növekedéshez. A béremelés ugyanakkor az automatizáció és a robotizáció felé is ösztönzi a cégeket.

A termelékenység a bizottság elemzése szerint növekedni fog, a foglalkoztatásra nézve azonban negatív hatással lesznek összességében az intézkedések. Az alacsonyabb termelékenységű szektorokban főleg probléma lehet a béremelés kitermelése, ugyanakkor motiválhatja például a kilépést a közmunkából.

Világgazdaság
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter