Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

A BP vezére nyugdíjba vonul

Az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb vezérigazgatója, holnap várhatóan bejelenti nyugdíjba vonulását. A 60 éves üzletember az előzetes híresztelések szerint bejelentése után még 2008-ig vállalja tisztségét.

Az Exxon Mobil olajcég után a világon a második legsikeresebb és legnagyobb piaci értéket birtokló British Petrol vezérigazgatójának, Lord Browne-nak köszönheti jelenlegi olajpiaci státuszát, az üzletember ugyanis a teljes kudarcból rángatta ki a ma már világhírű konszernt.

Browne irányítása alatt a BP a kilencvenes évek végén vásárolta fel az Amoco és Arco olajtársaságot, három évvel ezelőtt pedig vegyesvállalatot hozott létre Oroszországban. A szakember ilyen sikereket elérve ma már mintegy 11. éve vezeti az olajtársaságot. Egy céghez közelálló forrás szerint Browne "és az igazgatóság már megállapodott a nyugdíjba vonulás idejéről és utódjáról is". A piaci befektetők meglátása szerint pozíciójára 2008-tól többek között Tony Hayward-ot nevezhetik ki, aki máig az olaj-feltárásért és termelésért felel a cégnél, de már szóba került a TNK-BP vezérigazgatójának, Robert Dudley-nak a neve is.

Érdekesség, hogy céges források szerint Browne mellett több más felsővezető is távozik a BP-től a jövőben. Többek között Byron Grote a cég pénzügyi vezetője, Peter Bevan a BP jogi képviselője, és Roddy Kennedy elnöki szóvivő is - adta hírül a Világgazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter