Megjelent: 3 éve

A budapesti diplomás dolgozókat sújtotta legkevésbé a válság

Azok váltak legnagyobb arányban munkanélkülivé, akik komolyabb szakképzést nem igénylő munkakörökben dolgoztak.

A 24.hu annak járt utána a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján, hogy hazánkban kik és mely területeken vesztették el legnagyobb arányban a munkájukat a járvány miatt. A kimutatás szerint júniusban Győr-Moson-Sopronban két és félszeresére nőtt a munkanélküliek száma, Budapesten pedig megduplázódott a munkanélküliként regisztrálók száma. A legmagasabb munkanélküliségi rátát (16%) Nógrád megyében regisztrálták.

Budapesten minden 54. dolgozó vesztette el állását a járvány miatt, Zalában minden 24. Békés megyében pedig minden 31.
Körülbelül 2,5 millió férfi foglalkoztatott van Magyarországon, közöttük 400 ezerrel kevesebb a nő, ugyanakkor hétezerrel több nő veszítette el az idén az állását, mint ahány férfi. Ennek oka, hogy bár a arányait tekintve több nő rendelkezik érettségivel és diplomával, mint a férfiak, az alapfokú vagy alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők közt azonban jóval több a nő. A budapesti férfiak közül minden 68. vesztette el munkáját, míg a hajdú-bihari és zalai nők közül minden 20.

Az adatok arra is rávilágítanak, hogy azok váltak legnagyobb arányban munkanélkülivé, akik komolyabb szakképzést nem igénylő munkakörökben dolgoztak. Az NFSZ szerint a csak 8 általánossal rendelkezők közül országosan minden 10. dolgozó munkanélküli lett a járvány alatt. Hevesben a legrosszabb a helyzet, ott minden hatodik ilyen dolgozó vesztette el állását, Borsodban, Hajdú-Biharban és Nógrádban pedig minden hetedik.

A szakmával rendelkezők közül minden 33. a csak érettségivel rendelkezők közül pedig minden 32. dolgozó regisztrált álláskeresőként.
Körülbelül ugyanannyi diplomás foglalkoztatott van az országban, mint szakmával rendelkező, utóbbiak három és félszer annyian lettek munkanélküliek, mint a diplomások. Az országban a budapesti diplomások voltak a legjobb helyzetben, közülük csak minden 159. ember lett munkanélküli. Egy nyolc osztályt végzett Heves megyeit 26-szor valószínűbben rúgtak ki az éve eleje óta, mint egy budapesti diplomást.

24.hu
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek