Megjelent: 8 éve

A felmondás oka: unatkozom

A főleg Y generációnak nevezett fiatal, 1976-1997 között született korosztályra jellemző "job hopping"-nak nevezett trendről készített összeállítást a HVG.hu.

A korábbi generáció attitűdjeivel szemben ez a korosztály már nem ragaszkodik görcsösen egy-egy munkahelyhez. Ha már nem élvezi a munkát, továbbáll. Megtehetik, mivel a HVG.hu szerint rugalmasság és dinamizmus jellemzi őket. Az önéletrajzban azonban rosszul mutathat az impulzív munkahely-váltogatás, az, ha valakinek karrierje során 15-20 munkahelye volt.

A cikk megszólalóira jellemző, hogy girbegurba karrierútjuk során nem feltétlenül maradtak mindig a szakmájuknál, legfeljebb 3-4 évet töltenek egy-egy helyen, illetve a váltás okaként gyakran az unalmat jelölték meg.

Felmérésekre hivatkozva a szerzők azt állítják, hogy a mai fiatal pályakezdőknek az anyagi megbecsülésnél fontosabb a jó környezet és az érdekes munka. Ha valamiért elégedetlenek, hamarosan felmondanak, ez pedig szabadságérzetet és önállóságtudatot biztosít a számukra. A másik, kevésbé nagyszerű hajtóerő az lehet, hogy valójában félnek az elbocsátástól, bizonytalannak érzik a helyzetüket munkahelyükön, ezért elébe mennek a rettegett kirúgásnak.

A job hopping a cikk szerint azért lehet hátrányos a munkaadók számára, mert pénzt és energiát fektetnek egy-egy fiatal munkatárs tanításába, továbbképzésébe, azonban mielőtt a befektetések hasznosulhatnak, a munkavállaló továbbáll.

Maguk a job hopperek sem feltétlenül profitálnak szokásukból, hiszen néhány év alatt egy területen nem lehet elég tapasztalatot szerezni, valamint a nagy évvégi bónuszokat általában a régóta a vállalatnál dolgozó munkatársak fölözik le.

A munkaadó a klasszikus módszerrel küzdhet a jelenség ellen: vonzóvá kell válnia a fiatal munkavállaló számára. A morális elismerés, a munkahelyi csapatépítés, a folyamatos továbbképzések, a jó munkakörülmények és a változatos feladatok mind szolgálhatják az értékes dolgozó házon belül tartását.

HVG.hu
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter