Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A focidrukkerek és az új államtitkár is a hallgatók ellen vannak

Köznevelési államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa, a felsőoktatásért Klinghammer István, a kormány terveit támogató volt rektor felel majd. Tegnap futballszurkolók jelentek meg a hallgatói blokád helyszínén az ELTE Múzeum körúti campusán. A HÖOK felfüggesztette tárgyalásait a kormánnyal.

Az oktatási államtitkárság kedden közölte: Hoffmann Rózsa a posztján maradva a jövőben elsősorban a köznevelési rendszer kérdéseivel foglalkozik. A felsőoktatás átszervezését - Hoffmann Rózsa javaslatára - az új felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István kinevezésével oldja meg az emberi erőforrások minisztere.

A minisztérium azzal magyarázza a döntést, hogy nagyobb figyelmet szeretnének szentelni az oktatás minden területének. "A látható és várt eredmények eléréséhez mindenekelőtt az általános és középiskolák sikerén keresztül vezet az út" - írták, hozzátéve, a gyerekekre való nagyobb odafigyelés, a pedagógusok helyzetének javítása és megszilárdítása, az új tartalmi szabályozás, a pedagógus életpálya, a minősítési rendszer, a tanfelügyelet minél jobb előkészítése olyan nagy horderejű és mennyiségű feladat, amelynek irányítása egész embert kíván.

Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem korábbi rektora, az új felsőoktatásért felelős államtitkár az MTI-nek a hallgatói tiltakozásokról azt mondta: a hallgatói szerződés morális kérdés, és ha valaki az állam támogatására igényt tart tanulmányaihoz, akkor azt valamilyen formában a későbbiekben törlesztenie is kell a közösségnek, de akár teljesen szabad is maradhat az, aki a Diákhitel2 konstrukciót választja.

Ugyanakkor a Hallgatói Hálózat (HaHa) hétfőn kezdődött tiltakozó akciójára utalva azt mondta, a hallgatói szerződés feltételeiről lehet tárgyalni, ezeket ki lehet alakítani, de nem "cintányéros, gyermekded felvonulásokkal, bentalvásokkal". A józan ész és a jóízlés minden együttműködési formának feltétele - jegyezte meg, hozzátéve: az írja ki magát minden megbeszélés alól, aki nem tudja a kulturált formáknak alávetni magát.

Ez nem a leendő értelmiséghez méltó, árt az átalakításoknak, amelyeket a hallgatók is igényelnek, és a társadalmat elfordítja a felsőoktatástól, mert azt gondolják, minden hallgató ilyen - jegyezte meg, hozzátéve: rengeteg szorgalmas, jó eszű hallgató tanul a felsőoktatásban, aki igyekszik, motivált, és nem az a célja, hogy ne legyen oktatás.

Kiemelte: a Hallgatói Hálózat hat pontot fogalmazott meg, reformokat kívánva a köz- és felsőoktatásban. A reformok megvalósítása elkezdődött, a folyamat zajlik - hangsúlyozta.

Kérdésre hozzátette: ha van egy hallgatók által megválasztott és bejegyzett szervezet, mint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, természetes, hogy az az elsődleges tárgyalópartner.

A felsőoktatási intézmények finanszírozásáról kifejtette: a zárolásokat, elvonásokat összeadva tény, hogy azok jelentős összeget tesznek ki. Ugyanakkor 57 milliárd forintot a magyar felsőoktatás "visszakap". Ebből 10 milliárd forint jut majd kutatási célokra, pályázati finanszírozáshoz. A fennmaradó 47 milliárdból nyújtanak segítséget a PPP-programba "beugrott", és nehéz helyzetbe került intézményeknek, valamint az adóssággal küzdő egyetemeknek, főiskoláknak.

Kitért arra is, hogy a magyar diploma értéke nem állandó, azért mindig meg kell küzdeni, és a külföldnek nem érdeke, hogy a magyar diploma értékes és jó legyen. Magyarországnak érdeke, hogy versenyben tudjon maradni - rögzítette. Be kell látni ugyanakkor önkritikusan azt is, hogy nagyon sokat esett az oktatás színvonala. Ennek okát Klinghammer István a tömegesedésben látja, illetve abban, hogy nem az egyetemek választják ki a hallgatókat, "hanem csomagküldő-szolgálat küldi őket" az érettségi alapján, és a szakok fele "tücsökszak", amelyek jó részére a társadalom nem tart igényt.

Mindenkinek közös érdeke az átalakítás, de ezt a közös érdeket mindenki máshogy értelmezi, képzeli el, és úgy, hogy ne kelljen áldozatot hoznia érte, és ez probléma - állapította meg az ELTE korábbi rektora, aki várható új megbízatásáról szólva - egyúttal jelezve, hogy elfogadta a felkérést - úgy fogalmazott: "tornanadrágban, tornacipőben vagyok, versenyre készen".

A hallgatók fenntartják a blokádot

Ugyanakkor folytatják a hétfőn kezdett "blokádot" a kormány felsőoktatási intézkedései, a forráskivonások és a hallgatói szerződések ellen tiltakozó hallgatók az ELTE-n, ám hangos rendzavarással nem lehetetlenítik el az oktatást - erről döntöttek a Hallgatói Hálózat (HaHa) kedd esti fórumán, amelyet az egyetem bölcsészettudományi karának épületében tartottak.

A HaHa aktivistái hétfőn vonták "blokád" alá a kar Múzeum körúti campusának egyik termét, s ez addig tart, amíg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket. Az egyetem vezetése kedden azt közölte: tesznek bizonyos lépéseket a párbeszédre, és nem kezdeményezik, hogy erőszakkal szüntessék meg a HaHa "blokádját". A keddi fórumon - amelyen néhány oktató is megjelent - két-háromszázan vettek részt, közülük mintegy húszan jelezték, hogy az egyetemfoglalás keretében az éjszakát a campuson töltik.

A keddi fórumon néhányan megjelentek az Ultras Liberi futballszurkolói Facebook-csoport tagjai közül. Egyikük bírálta az egyetemistákat, amiért ingyenes oktatásban akarnak részesülni, majd diplomájukkal külföldön kívánnak boldogulni. "Azt kívánom nektek, hogy Londonban egy McDonald's-ban haljatok éhen, és a diplomátokkal töröljétek le a verejtéketeket" - fogalmazott a drukker. Ezt követően a szurkolók elhagyták a fórumot, a résztvevők pedig kiálltak a felsőoktatás állami támogatásának fontossága mellett. Az ügy előzménye, hogy a diákok a stadionépítkezéseket hozták fel példaként mint felesleges, pazarló beruházásokat, amelyeket mellőzni lehetne a felsőoktatás forrásainak javára.

Az ELTE BTK-t környező utcákban a rendőrség tucatnyi autóval vonult fel. A hallgatók szerdán újabb fórumot tartanak.

A HÖOK egyelőre nem tárgyal a felsőoktatási kerekasztallal

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)időközben arról határozott, hogy február 16-i soproni közgyűlésén dönt majd a felsőoktatási kerekasztalon való további részvételről, addig a munkacsoportok ülésein nem vesznek részt - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A HÖOK elnöksége úgy látja, hogy sem a kerekasztal, sem a szakmai előkészítést végző munkacsoportok munkája nem vehető komolyan akkor, ha a folyamatban lévő egyeztetések alatt megváltozik az azokkal kapcsolatos jogszabályi környezet, vagyis ha alaptörvénybe foglalják a röghözkötést.

A kommünikében kitértek arra is, hogy közösen vállalt céljaik szellemében támogatják a hallgatók önszerveződő megmozdulásait, amennyiben azok pártpolitikától mentesen, a hatályos jogszabályi keretek között zajlanak, és nem zavarják meg az intézményekben folyó munkát. Arra kérik a szabad véleménynyilvánítás jogával élőket, hogy legyenek tekintettel azon hallgatótársaikra is, akik a fórumokhoz, demonstrációkhoz nem kívánnak csatlakozni, az ő előadásokon és gyakorlatokon való részvételüket ne korlátozzák.

Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök az Origo.hu-nak adott mai interjújában azt ígérte, amenyiben pártja, az Együtt 2014 hatalomra kerül, az egykulcsos adózás mellett a egyetemisták röghöz kötését, a hallgatói szerződéseket is eltörlik.

A Fidesz-KDNP az Országgyűlésnek pénteken benyújtott alaptörvény-módosításában tett javaslatot arra, hogy az alkotmány rögzítse a hallgatói szerződés lehetőségét. Az indítvány alapján a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy vasárnapi sajtótájékoztatón az Indexnek azt mondta, a HÖOK ott volt a hallgatói szerződés kérdését megtárgyaló munkacsoportban, és így semmi olyan nem történt, amiről ne lett volna tudomásuk, vagyis nem igaz, hogy nem tudtak a kormány tervéről, hogy Alaptörvénybe foglalják azt.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Normális tanévkezdésre készül Ausztria

Ausztriában az iskolák újranyitása óra 100 tanuló és 15 tanár produkált pozitív koronavírus-tesztet. Teljes cikk

A tanárhiányon is enyhíthet a nyelvvizsgamentesség?

A köznevelési államtitkár szerint 10 ezer pedagógusdiploma van a beragadt diplomák között. Teljes cikk

A PDSZ 100 ezer forintos jutalmat kér minden pedagógusnak

A szakszervezet szerint az őszi iskolakezdés még tartogathat nehézségeket a pedagógusok számára, és a juttatás motiváltabbá teheti őket. Teljes cikk