Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

A kancellároké lehet a munkáltatói jog az egészségügyben

Bár még csak a kiszivárgott koncepció áll rendelkezésre, az már ebből is látszik, hogy a kancellári rendszer bevezetése alapvetően fogja átalakítani az egészségügyet. A kórházak elveszítik önállóságukat, és bár jogi személyek maradnak, nem lesz önálló költségvetésük, valamint a munkáltatói jogok is a kancellárokhoz kerülnek a tervezet szerint, írja a Napi.hu.

A tervezett rendszer alapvetően gazdasági és nem szakmai alapokon fog állni, az ellátás egyenlőtlenségei pedig tovább nőhetnek. A személyi, finanszírozási és szakmai feltételek ma is jelentősen eltérnek egyes területeken. Ez a helyzet tovább romolhat attól függően, hogy a kancelláriák ellátási területeit hogyan szabják meg, milyen intézmények, ellátások kerülnek egy-egy terület alá.

Kialakulhat a kétszintű egészségügy, ahol az alapellátás mindenhol, de a speciális ellátások csak egyes helyeken lesznek elérhetők, vagy egy második variáció szerint az alapellátás állami támogatással, de a magasabb szintű ellátások csak kiegészítő biztosítással, vagy direkt hozzájárulással lesznek elérhetők.

Ha a kancelláriához kerülnek a munkáltatói jogok fennállhat a helyzet, hogy a kancellár oda vezényli a munkaerőt az ellátási területén belül, ahol arra szükség van, és nem fog eltérő bér járni a különböző helyeken. Jelenleg sok dolgozó a szabad munkaerejét, idejét más intézményben magasabb javadalmazásért adja el, amely ebben a formában megszűnne, ha ugyanaz lenne a munkáltató.

Napi.hu
Follow hrportal_hu on Twitter