Megjelent: 15 éve

A képzett mukaerőnek kedveznek az új beruházások

A Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológiai kutatóközpontja valamint a Daimler AG kecskeméti Mercedes-gyára is elsősorban a képzett, diplomás munkaerőre épít, ezért kérdés, hogy az alföldi régiót sújtó munkanélküliségen miként tud segíteni ez a két nemzetgazdaságilag is kiemelt beruházás.

A kormány két kelet-magyarországi beruházást is nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított a kö­zelmúltban. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint mind a Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológiai kutatóközpontja, mind a Daimler AG kecskeméti Mercedes-gyára jótékony hatással lesz a nemzetgazdaság versenyképességére és Kelet-Magyarország munkaerő-piaci fejlődésére is, hiszen a Richter 110, a kecskeméti beruházás közvetlenül 2500, közvetve pedig százezer munkahelyet fog teremteni.

A Richter leendő debreceni kutatóközpontja a munkaerő szempontjából a diplomás munkakörökre épít és nem támaszt magas élőmunkaigényt, mert szinte minden gépesített technológiával működik majd. Emiatt a betanított, illetve a szakmunkások tömeges felvétele nem valószínű - mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR-vezetője.

Vannak olyan vállalkozók, akik a gépiparban tevékenykednek, egyben beszállítói tevékenységet is végeznek külföldi autógyáraknak, és komoly reményeket fűznek ahhoz, hogy az új kecskeméti gyár felé is sikerül nyitniuk. Egyelőre azonban nem biztos, hogy ebben a Daimler AG is partnerként tekint majd rájuk, mivel információink szerint csak a kiszemelt terület egy részét építik be - közölte a Napival Kozsuckhné Somogyi Katalin, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgatója.

A dél-alföldi régióban ráadásul kevés a felsőfokú műszaki végzettségű szakember, és a vállalkozások egy része fél, hogy azt a kevés megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező mérnököt és szakmunkást is elszipkázza az új gyár.

A kormány szerint az oktatáspolitikai fejlesztések párhuzamosan haladnak a gazdaságpolitikai innovációval és a térség fejlesztésével, hiszen az Új Magyarország fejlesztési terv részeként a Kecskeméti Főiskola 2,4 milliárd, a Debreceni Egyetem 4,9 milliárd forintos céltámogatást kap a szakemberképzés fejlesztésére. Ezzel együtt kérdés, hogy a leendő debreceni Richter-üzem vagy a 2012-re elkészülő Mercedes-gyár friss diplomás pályakezdőket vagy releváns munkatapasztalattal rendelkező profikat fog-e alkalmazni.

Napi Gazdaság

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
VW-dízelbotrány: Bíróság elé került az első csúcsvezető, és beismerő vallomást is tett

Beismerő vallomást tett a müncheni tartományi bíróságon Rupert Stadler, a német Volkswagen csoporthoz (VW) tartozó Audi autógyár... Teljes cikk

Akvizícióval terjeszkedik a magyar HR-szolgáltató

Szerdán jelentették be hivatalosan a szerb vállalat felvásárlását. Teljes cikk

Foundever néven, hazai növekedési tervekkel folytatja működését a SYKES ügyfélszolgáltató

A Magyarországon korábban SYKES néven ismert vállalat bejelentette, hogy Foundever néven működik tovább. A globális társaság a hazai piacon is... Teljes cikk