Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A korkedvezményes nyugdíjrendszer-javaslat visszavonását követelik az autonómok

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) tiltakozik a korkedvezményes nyugdíjrendszer egyoldalú, igazságtalan, a munkavállalók érdekeit súlyosan sértő kormányzati javaslatok ellen, a szövetség keddi közleménye szerint "amennyiben a kormány nem változtat álláspontján konfliktus alakulhat ki".

Az érdekképviseleti szervezet emlékeztet arra, hogy 1997-ben a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek az Érdekegyeztető Tanácsban megállapodást kötöttek a korkedvezményes nyugdíjrendszer közös felülvizsgálatáról és konszenzussal történő módosításáról.

A jelenlegi kormány 2006-ban meg akarta szüntetni a korkedvezményes nyugdíjrendszert, és csak határozott tárgyalásokkal lehetett rábírni szándékának megváltoztatására. Ez abban jelent meg, hogy a korkedvezmény - mint jogintézmény - megmarad, de az Országgyűlés törvényi úton átterhelte a járulékfizetési kötelezettséget a munkáltatókra - áll a közleményben.

A szövetség szerint a jelenlegi kormányzati javaslat, amely törvényi, illetve kormányrendeleti úton módosítja a rendszert, nem alkalmas tárgyalásra. Ezért az ASZSZ követeli a két előterjesztés visszavonását. A szövetség úgy véli, hogy a kormánynak nincs átfogó helyzetképe, nincs stratégiája a korrekt megoldásra. A kormány csak a rendszerből való kikerülést szabályozná, a bekerülést azonban nem, ami így alkotmánysértő. A javaslat szerint az első fokú hatósági döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség. A jogorvoslat hiánya elfogadhatatlan - áll a közleményben.

Az ASZSZ korábban már szorgalmazta, hogy a kormány vonja vissza a korkedvezményes nyugdíjról szóló törvény tervezetét, a Liga Szakszervezetek pedig a múlt héten jelentette be: nyomásgyakorló akciót indít november 21-től, hogy változásokat érjen el a nyugdíjazási feltételekben, különösen a korkedvezményes nyugdíjrendszerben.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter