Megjelent: 5 éve

"A kormány támogatja a vasárnapi zárva tartást"

A kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Egy kérdésre válaszolva a miniszter közölte: mivel a jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni.

Fideszes módosítások a KDNP-s javaslathoz

Több ponton is változtatna két fideszes módosító indítvány az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó KDNP-s törvényjavaslaton.

A Szatmáry Kristóf, a nagyobbik kormánypárt képviselője által csütörtökön benyújtott módosító indítvány a törvényjavaslat címét is megváltoztatná: az üzletek nyitva tartásáról helyett a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szólna az előterjesztés.

A módosító javaslat az eredeti előterjesztésben szereplő öt helyett egy vasárnap biztosítana lehetőséget a kereskedőnek arra, hogy saját döntése alapján nyitva tartsa üzletét.

A parlament honlapján közzétett módosítás ugyanakkor engedélyezné az üzletek adventi - a december 24-ét megelőző négy vasárnap - nyitva tartását reggel 6 és este 10 között.

A javaslat a családi kisvállalkozások működését továbbra sem akadályozná, ugyanakkor 200 négyzetméterben húzná meg az árusítótér felső határát 400 négyzetméter helyett a korlátozással nem érintett üzleteknél.

A módosító indítvány bővítené a kivételek körét: a világörökségi területen található üzletekre és a vendéglátóhelyekre például nem vonatkozna a tilalom.

Egy másik, Szatmáry Kristóf és Lázár János (Fidesz) által szintén csütörtökön benyújtott módosító javaslat szerint ugyanakkor a dohányboltok nem minősülnének kivételnek, tehát azokra is vonatkozna a vasárnapi nyitva tartás tilalma.

MTI/Index.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter