Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A LIGA egyeztetést kezdeményez a bérajánlásról

A LIGA Szakszervezetek fontosnak tartja, hogy sikerült megállapodni a kötelező bérelemek 2013-as emeléséről, de szerintük a bérajánlásról is megegyezésre kell jutni. Ezért a LIGA Szakszervezetek kezdeményezi, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) kezdődjenek újra a tárgyalások annak érdekében, hogy minél hamarabb létrejöjjön egy megállapodás a 2013-as bérajánlás mértékéről - közölte az érdekképviselet csütörtökön az MTI-vel.

A LIGA Szakszervezetek szerint "ez nagymértékben elősegítené, hogy a munkavállalók széles tömegeinek megélhetése ne romoljon tovább".

A szakszervezeti szövetség kiemeli: a bérajánlás elmaradása nemcsak azért probléma, mert így egy évtizedes rendszer sérül, hanem ennek sajnálatos gyakorlati következményei is vannak.

A LIGA tapasztalatai szerint ugyanis a bérajánlás elmaradása zavart okozott a munkaügyi kapcsolatok rendszerében, mivel a bértárgyalások során mindkét fél helyzetét nehezíti ennek a fontos orientációs tényezőnek a hiánya. Ennél is súlyosabbak azok az esetek, amikor a munkáltató a bérajánlás hiányára hivatkozva azt kommunikálja, hogy a kötelező béremelésekkel "letudta" a problémát - emeli ki a LIGA.

Úgy vélik, hogy ez a helyzet éppen azokat a munkavállalókat érinti hátrányosan, akik jelentős szerepet játszanak a vállalatok jövedelmezőségének biztosításában, ezért a szakszervezet egyeztetni szeretne a bérajánlásról.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter