Megjelent: 12 éve

A LIGA is demonstrál az új TB-modell ellen

Csatlakoznak a LIGA Szakszervezetek a Magyar Orvosi Kamara november 21-i tüntetéséhez, amely az egészségügyi reformok kidolgozatlanságára kívánja felhívni a figyelmet, különös tekintettel a kormány új társadalombiztosítási modelljére.

A LIGA nehezményezi, hogy továbbra sem ismert a rendszer alkotó elemét jelentő szakmai szereplők - biztosítók, befektetők (?) - véleménye, elképzelése, így homályban maradnak olyan lényeges momentumok, mint a két szereplő közötti szereposztás vagy a döntési pozíciók megosztásának kérdése (például mit jelent az, hogy a kisebbségi tulajdonosnak döntő befolyása van a pénztár irányítására). Nem teljesen érthető az sem, hogy egyáltalán milyen módon kerülnek be a rendszerbe a pályázók (előminősítés, licit), illetve hogyan jönnek létre a tulajdonviszonyok (részesedés eladásával vagy pénztárba történő tőkeemeléssel).

A LIGA problémásnak véli az időhorizont kérdését is, a koncepció készítői ugyanis elsősorban a rövid távú szabályokat rögzítik, semmi sem utal arra, hogy a rendszer "kifutása" után milyen módon működik tovább (például milyen lesz a szolgáltatók és a pénztárak közötti viszony). Azt sem lehet tudni, hogy a járulék mértékének rögzítésével, a költség korlátok beépítésével (ami már indulásnál is meghaladja a jelenlegi értéket) a pénztárak miből fogják többletszolgáltatásaikat finanszírozni, de ugyanígy megválaszolatlan az esetlegesen képződő profit kérdése (forrása, mértéke, felhasználása) is.

Bizonytalan továbbá a területi megosztás megvalósítása, mivel továbbra sincs arról elképzelés, hogy vajon mit tud kezdeni egy adott megyében működő pénztár egy tőle távoli (nem határos megyében található) terület csekély számú biztosítottjával - és egyáltalán hogyan érvényesül ilyenkor a beutalási rend. A pénztárak jövőbeni számára vonatkozó becslés, illetve az egyidejűleg érvényesülő létszámkorlát is teljességgel ellentmondásos, arról nem is beszélve, hogy az sincs tisztázva, egy megszűnő pénztár biztosítottjait ki és hogyan veszi majd át.

A LIGA kifogásolja, hogy a rendszer finanszírozásának alapját képező ún. fejkvóta-szisztéma kidolgozatlan, nem világos ugyanis, hogy ennek megállapítása miként történik, továbbá kérdés, hogy az örökölt szerkezeti és igénybevételi különbségeket, képes lesz-e a rendszer valaha is kiegyenlíteni.

"November 21-e legyen a társadalmi szolidaritás napja!"

Legvégül a LIGA vitatja a kormány kompromisszumkészségét, mivel a kormánypártok zárt ajtók mögött készítették el javaslatukat, melynek értékelésére alig hagytak időt. Többek között ezért is hív minden magyar állampolgárt, civil- és társadalmi szervezetet a november 21-i demonstrációra, hogy a társadalmi szolidaritás megőrzése érdekében eltántorítsák a kormányt az új társadalombiztosítási modell bevezetésétől.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter