Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

A magyar bírák keresnek a legrosszabbul az unióban

Egy nemzetközi szervezet felmérése szerint Magyarország a bíróságok ítélkezésének időszerűségében és minőségében az Európai Unió országainak első harmadában van. A magyar bírák nettó illetménye ugyanakkor a legalacsonyabb az unióban. Életpályamodellt dolgozhatnak ki.

Handó Tünde a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a bíróságok sikeres működéséhez biztonság és bizalom szükséges, ezek azonban csak "időszerűséggel, minőségi ítélkezéssel" érhetők el, és ez minden bíróságnak fontos célja kell, hogy legyen.

Mivel a hazai bíróságokon évente mintegy másfél millió ügy indul, az igazságszolgáltatás munkájában ügyfélként, tanúként vagy bírósági dolgozóként több millió ember érintett - hangsúlyozta.

Az OBH elnöke a bírósági életpályáról szólva megjegyezte, hogy egy nemzetközi szervezet felmérése szerint Magyarország a bíróságok ítélkezésének időszerűségében és minőségében az Európai Unió országainak első harmadában van, a polgári és gazdasági perek tartamát tekintve a harmadik, a közigazgatási pereket nézve az ötödik, az ügyhátralék feldolgozását nézve a hetedik helyen áll. A magyar bírák nettó illetménye azonban a legalacsonyabb az unióban.

Amíg az elmúlt tíz évben 12 százalékos infláció volt, a bírói kar 42 százalékos reálbércsökkenés szenvedett el - közölte. Úgy vélte, hogy szükség van egy olyan életpályamodell kidolgozására, amely a bíráknak európai színvonalú illetményt, juttatásokat, munkakörülményeket biztosít.

Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke arról szólt, hogy a táblabíróságnak - a büntetőügyek számának folyamatos emelkedése ellenére - tavaly is sikerült időszerűen, hátralékmentesen ítélkeznie, a bírák pedig magas színvonalon teljesítették igazságszolgáltatási kötelezettségüket.

Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék megbízott elnöke azt emelte ki, hogy tavaly az előző évhez viszonyítva 25 százalékkal kevesebb, mintegy 40 ezer ügy érkezett a törvényszékre és a helyi bíróságokra, ugyanakkor jogszabályi változás miatt több mint hatvanszorosára emelkedett a szabálysértési nemperes ügyek száma.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter