Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A MÁV-START a dolgozók kedvére tesz

Bár a vasutas szakszervezetekkel nem jött létre a remélt megállapodás, a MÁV-START Zrt. egyoldalú átmeneti munkáltatói intézkedések bevezetését határozta el azért, hogy a munkavállalók már a januári fizetésükkel együtt megkaphassák az ez év január elsejétől megemelt bérüket.

A cég közleménye alapján a döntést azért hozta meg a vasúttársaság, hogy a munkavállalókat ne érje jelentős reálbércsökkenés.

A MÁV-START Zrt. szerdáig folyamatosan tárgyalt a szakszervezetekkel a kollektív szerződés, ezen belül is kiemelten a munkaidő változásáról, illetve a 2008. évi bér és béren kívüli juttatások emelésének mértékéről. A MÁV-START a szakszervezeteknek, a Vasutasok Szakszervezetének, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetségének, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének és a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének a 2007. évben megemelt munkaidő megtartására és a 6,9 százalékos bérfejlesztésre tette javaslatot.

A közlemény szerint egyedül a VDSZSZ Szolidaritás többletkövetelései miatt nem jött létre bérmegállapodás és egyezség a kollektív szerződés módosításáról. A közlemény szerint kollektív erejű megállapodás hiányában a MÁV-START Zrt.-nél a munkaidő 2008. január elsejétől változatlanul heti 38, illetve 37,5 óra, vagyis a vonatkísérő/utazó munkakörben 7,3 óra/nap, a többi munkakörben 7,4 óra/nap.

A munkaidőcsökkenés ellenére a munkáltató a bértárgyalások teljes körű lezárásáig egyoldalú munkáltatói intézkedéssel alapbérfejlesztést hajt végre a 2007. december 31-i személyi alapbérre vetítve úgy, hogy a vonatkísérő munkakörökben 2,9 százalék, valamennyi más munkakörben 3,4 százalék lesz annak mértéke. A MÁV-START Zrt. emeli a pályakezdő diplomások minimálbérét is.

A közlemény szerint a személyi alapbéren kívüli választható béren kívüli juttatás mértékét 210.000 Ft/fő/év /összegről 250.000 Ft/fő/év/összegre emeli a munkáltató. Ezzel az emelési összeggel korábban egyetértett az összes szakszervezet, így a VDSZSZ Szolidaritás is.

A közlemény szerint ezek intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg megállapodás nem születik a MÁV-START Zrt. és a szakszervezetek között valamennyi, a kollektív szerződésben foglalt vitatott kérdésben. A munkáltató ezzel az egyoldalú intézkedéssel nem tekinti lezártnak a bértárgyalásokat, további egyeztetéseket kíván folytatni a szakszervezetekkel - áll a vasúttársaság közleményében.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rabok is gyártják majd a MÁV-dolgozók cipőit

Egy 40 fogvatartottat is foglalkoztató cég nyerte a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. mintegy 42 ezer munkavédelmi és egyéb lábbeli gyártására kiírt tenderét. Teljes cikk

Az Apple sosem tér vissza a járvány előtti munkarendhez

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint a home office hatására hosszú távon is új munkavégzési szokások maradnak fenn a cégnél. Jelenleg az... Teljes cikk

Csaknem 250 embert küld el a Budapest Airport

Újabb létszámleépítést hajt végre a Budapest Airport, mivel a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások és a vártnál lassabban... Teljes cikk