kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

A PDSZ szerint elbocsátásokkal járhat a pótlékemelés

Jelen pillanatban nincs semmilyen garancia arra, hogy a pedagógusok januártól tervezett pótlékemelése miatt nem lesznek újabb elbocsátások - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

A pótlék forrását nem jelölték meg, s a jelenlegi költségvetési törvény 2009 szeptemberéig meghatározza az oktatási forrásokat - tette hozzá. Az érdekvédő szerint külön forrásokat kell biztosítani, mert e nélkül elbocsátásokkal járhat az emelés. Kifogásolta azt is, hogy a 18-23 éve tanító pedagógusoknál az emelés csupán bruttó 1,7 százalék, akik pedig 27 éve tanítanak, már egyetlen fillérre sem számíthatnak. Kerpen Gábor ezt úgy értékelte, hogy a miniszter lemond a pedagógusok mintegy feléről, ami elfogadhatatlan.

Elmondta: ismét levélben fordultak Hiller István szakminiszterhez, választ várva arra, miért nem vonták be a PDSZ-t az Új Tudás Programról szóló egyeztetésekbe. A levélben kíváncsiak arra is, igaz-e, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) teljes egységre jutottak a pedagóguspótlékok kérdésében, s hogy a közoktatási szakszervezetek közül a Pedagógusok Szakszervezetével rendszeres konzultációt tart majd a tárca. Ha igen, azt kérik, közölje a miniszter, miért nem vonja be a megbeszélésekbe a tárca a PDSZ-t.

Az oktatási tárca reagálásában azt írta, hogy a szakminiszter személyesen ismertette az Új Tudás Programot - többek között - a Közoktatás-politikai Tanács ülésén is 2008. március 28-án, s ezen részt vett a PDSZ elnöke, Kerpen Gábor. A programot megvitatta a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács is, amelyen Szüdi János szakállamtitkár vezetésével a jelenlévők ugyancsak részletes tájékoztatást kaptak - köztük a PDSZ képviseletében jelen lévő Kerpen Gábor. Az elképzeléseket megtárgyalta az Országos Köznevelési Tanács is április 10-én.

A programot emellett vitafórumokon ismertették, mintegy hetven helyen. A fórumok lezárását követően az észrevételek és javaslatok alapján a programot átdolgozták. A PDSZ minden tagjának volt tehát lehetősége arra, hogy akár szóban, akár írásban elmondja javaslatát, véleményét - közölte a minisztérium.


  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek