Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A PDSZ szerint nem lesz nyugodt a tanévkezdés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az oktatási tárca állításával ellentétben nem lesz nyugodt az idei tanévkezdés: az intézmény-összevonások és bezárások, fenntartóváltozások ugyanis nem a nyugodt oktatásszervezés jelei, sokkal inkább válságtünetek - közölte kedden Kerpen Gábor elnök.

Attól, hogy erőteljesen mondják, hogy nyugodt tanévkezdés van, attól még nem lesz az - reagált az érdekvédelmi szervezet vezetője az oktatási tárca államtitkárának előzi napi sajtótájékoztatójára. Az OKM államtitkára hétfőn azt mondta, hogy megjelentek azok a jogszabályok, amelyek a nyugodt tanévkezdéshez szükségesek.

Kerpen Gábor közleményében azt írta: a nyári szünetben és azelőtt a diákok, szülők és nem utolsósorban a dolgozók oldaláról jelentkező nyugtalanságot a tárca vagy nem tekintette érdemlegesnek, ami felelős minisztériumként elfogadhatatlan, vagy behunyt szemmel töltötte az elmúlt időszakot. A szakszervezeti vezető szerint sok intézményvezető nem kapta meg a mai napig a tanévkezdéshez szükséges tájékoztatást.

Azzal kapcsolatban, hogy az eddigi, előzetes adatok szerint mintegy 500 olyan fenntartói döntés született, amely ilyen vagy olyan módon érint iskolákat, kifejtette: különös, hogy a tárca nyugodt tanévkezdésről beszél ilyen körülmények között, hiszen ez becsülhetően több ezer dolgozót, több tízezer diákot közvetlenül érint, s a diákok szempontjából a környezetük bizonytalanságát, a dolgozók szempontjából egzisztenciális bizonytalanságot teremt.

A PDSZ szerint bár betű szerint igaz, hogy a pedagógus álláshelyek megszűnéséről a döntéseket a fenntartók hozzák meg, de ez a kijelentés olyan mértékű cinizmust mutat, amely "az inkorrektség tényállását valósítja meg". A fenntartók nagy része azért kényszerül ilyen döntések meghozatalára, mert a kormány előterjesztésére az Országgyűlés olyan finanszírozási rendet alkotott, amely őket intézmény-összevonásokra, -bezárásokra, nagyobb osztálylétszámok kialakítására, csoportbontások megszüntetésére, valamint a kötelező óraszám növelésével pedagógus-elbocsátásokra sarkallja. Mindezt forráscsökkentéssel támogatta meg a kormányzat - írta közleményében Kerpen Gábor.

Az OKM gyermeklétszám csökkenéséről szóló érvére, amely a pedagógus-elbocsátást indokolja, úgy reagált: a pedagógusokat nem ezért, hanem több tízmilliárdos folyamatos forráskivonás és a kötelező óraszám emelése miatt bocsátják el.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk