kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 17 éve

A PDSZ szerint nem lesz nyugodt a tanévkezdés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az oktatási tárca állításával ellentétben nem lesz nyugodt az idei tanévkezdés: az intézmény-összevonások és bezárások, fenntartóváltozások ugyanis nem a nyugodt oktatásszervezés jelei, sokkal inkább válságtünetek - közölte kedden Kerpen Gábor elnök.

Attól, hogy erőteljesen mondják, hogy nyugodt tanévkezdés van, attól még nem lesz az - reagált az érdekvédelmi szervezet vezetője az oktatási tárca államtitkárának előzi napi sajtótájékoztatójára. Az OKM államtitkára hétfőn azt mondta, hogy megjelentek azok a jogszabályok, amelyek a nyugodt tanévkezdéshez szükségesek.

Kerpen Gábor közleményében azt írta: a nyári szünetben és azelőtt a diákok, szülők és nem utolsósorban a dolgozók oldaláról jelentkező nyugtalanságot a tárca vagy nem tekintette érdemlegesnek, ami felelős minisztériumként elfogadhatatlan, vagy behunyt szemmel töltötte az elmúlt időszakot. A szakszervezeti vezető szerint sok intézményvezető nem kapta meg a mai napig a tanévkezdéshez szükséges tájékoztatást.

Azzal kapcsolatban, hogy az eddigi, előzetes adatok szerint mintegy 500 olyan fenntartói döntés született, amely ilyen vagy olyan módon érint iskolákat, kifejtette: különös, hogy a tárca nyugodt tanévkezdésről beszél ilyen körülmények között, hiszen ez becsülhetően több ezer dolgozót, több tízezer diákot közvetlenül érint, s a diákok szempontjából a környezetük bizonytalanságát, a dolgozók szempontjából egzisztenciális bizonytalanságot teremt.

A PDSZ szerint bár betű szerint igaz, hogy a pedagógus álláshelyek megszűnéséről a döntéseket a fenntartók hozzák meg, de ez a kijelentés olyan mértékű cinizmust mutat, amely "az inkorrektség tényállását valósítja meg". A fenntartók nagy része azért kényszerül ilyen döntések meghozatalára, mert a kormány előterjesztésére az Országgyűlés olyan finanszírozási rendet alkotott, amely őket intézmény-összevonásokra, -bezárásokra, nagyobb osztálylétszámok kialakítására, csoportbontások megszüntetésére, valamint a kötelező óraszám növelésével pedagógus-elbocsátásokra sarkallja. Mindezt forráscsökkentéssel támogatta meg a kormányzat - írta közleményében Kerpen Gábor.

Az OKM gyermeklétszám csökkenéséről szóló érvére, amely a pedagógus-elbocsátást indokolja, úgy reagált: a pedagógusokat nem ezért, hanem több tízmilliárdos folyamatos forráskivonás és a kötelező óraszám emelése miatt bocsátják el.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk