Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A PDSZ szerint nem lesz nyugodt a tanévkezdés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az oktatási tárca állításával ellentétben nem lesz nyugodt az idei tanévkezdés: az intézmény-összevonások és bezárások, fenntartóváltozások ugyanis nem a nyugodt oktatásszervezés jelei, sokkal inkább válságtünetek - közölte kedden Kerpen Gábor elnök.

Attól, hogy erőteljesen mondják, hogy nyugodt tanévkezdés van, attól még nem lesz az - reagált az érdekvédelmi szervezet vezetője az oktatási tárca államtitkárának előzi napi sajtótájékoztatójára. Az OKM államtitkára hétfőn azt mondta, hogy megjelentek azok a jogszabályok, amelyek a nyugodt tanévkezdéshez szükségesek.

Kerpen Gábor közleményében azt írta: a nyári szünetben és azelőtt a diákok, szülők és nem utolsósorban a dolgozók oldaláról jelentkező nyugtalanságot a tárca vagy nem tekintette érdemlegesnek, ami felelős minisztériumként elfogadhatatlan, vagy behunyt szemmel töltötte az elmúlt időszakot. A szakszervezeti vezető szerint sok intézményvezető nem kapta meg a mai napig a tanévkezdéshez szükséges tájékoztatást.

Azzal kapcsolatban, hogy az eddigi, előzetes adatok szerint mintegy 500 olyan fenntartói döntés született, amely ilyen vagy olyan módon érint iskolákat, kifejtette: különös, hogy a tárca nyugodt tanévkezdésről beszél ilyen körülmények között, hiszen ez becsülhetően több ezer dolgozót, több tízezer diákot közvetlenül érint, s a diákok szempontjából a környezetük bizonytalanságát, a dolgozók szempontjából egzisztenciális bizonytalanságot teremt.

A PDSZ szerint bár betű szerint igaz, hogy a pedagógus álláshelyek megszűnéséről a döntéseket a fenntartók hozzák meg, de ez a kijelentés olyan mértékű cinizmust mutat, amely "az inkorrektség tényállását valósítja meg". A fenntartók nagy része azért kényszerül ilyen döntések meghozatalára, mert a kormány előterjesztésére az Országgyűlés olyan finanszírozási rendet alkotott, amely őket intézmény-összevonásokra, -bezárásokra, nagyobb osztálylétszámok kialakítására, csoportbontások megszüntetésére, valamint a kötelező óraszám növelésével pedagógus-elbocsátásokra sarkallja. Mindezt forráscsökkentéssel támogatta meg a kormányzat - írta közleményében Kerpen Gábor.

Az OKM gyermeklétszám csökkenéséről szóló érvére, amely a pedagógus-elbocsátást indokolja, úgy reagált: a pedagógusokat nem ezért, hanem több tízmilliárdos folyamatos forráskivonás és a kötelező óraszám emelése miatt bocsátják el.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagyot nőtt a fizikai dolgozók órabére

Ezer forint alatti átlagbér már az ország egyetlen régiójára sem jellemző a fizikai munkát végzők körében. Teljes cikk

3,3 százalékosra csökkent a munkanélküliség 2019 negyedik negyedévére

Tavaly átlagosan 12 ezerrel volt kevesebb a munkanélküliek száma, mint 2018-ban, derül ki a KSH kimutatásából. Teljes cikk

Bővítette üzemét a dombóvári Kri-Sa Kft.

Az ipari parkban jelenleg összesen 5600 négyzetméternyi üzemi területen dolgoznak a munkavállalók. Teljes cikk