kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A pékszakma az új kenyér ünnepére készül

A pékszakma készül az új kenyér ünnepére, augusztus 20-ra, amikor hagyományosan bemutatják az új fejlesztésű sütőipari termékeket, a szakmai törekvéseit a minőségi és az egészségesebb táplálkozást szolgáló termékszerkezet kialakítására - mondta Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

Az új termékekkel az érdeklődők augusztus 19-20-án ismerkedhetnek meg az érdeklődők a fővárosban a Clark Ádám téren. A Szent István napi kenyeret - amely hagyományos módon készül, adalékanyagok nélkül - és a prémium minőségű pékárukat itt kóstolhatják meg az érdeklődők.

Az ünnepen, mint minden évben az aratás után, a betakarítás várható hatásainak ismeretében szó lesz a pékszakma aktuális helyzetéről is az ünnep kapcsán. Az elnök szerint a pékszakma árérvényesítő képessége az elmúlt évben gyenge volt. Ennek ellenére a pékségek addig, amíg a búza és lisztárak nem stabilizálódnak - szeptember hónapban várható - nem tervezik a jelenlegi árak változtatását.

Jelenleg a liszt ára 80-96 forint között van kilogrammonként, a vásárolt mennyiség függvényében. Ha azonban emelkedik a búza és vele a lisztára, továbbá az üzemanyagok és az energia ára is, úgy a pékségek rákényszerülnek költségeik áthárítására. Most úgy tűnik: az új búzából őrölt liszt ára alig csökken valamivel az elmúlt évi rekordszint alá.

Az elmúlt évben annak ellenére, hogy a liszt ára 42-46 forintos nettó árról 100-115 forint közé emelkedett, a pékek a sorozatos lisztáremelkedéseket nem tudták a kiskereskedőknél érvényesíteni. Volt olyan hónap, amikor kétszer is emelték a liszt árát, a pékségek azonban éves szinten tavaly csak egy alkalommal tudtak árat emelni 5-7 százalékkal.

Az elmúlt évben gyenge volt a pékszakma képessége a költségek növekedésének érvényesítésére. Ennek több oka is van - jelezte az elnök. Ilyen például: az áruházlánci pékségek önköltség alatti értékesítése; a beszállítók kényszerítése akciós árak alkalmazására - ha ezt nem teljesíti, terméket kilistázzák a kínálatból.

Továbbá éves ártartásra kötnek szerződést az áruházláncok a beszállítókkal. Mindezek együttesen eredményezik azt, hogy az áruházláncok beszállítói önköltségi áron, vagy az alatt értékesítenek. Például akciós átadási ár: 160 forint, ugyanezen termék fogyasztói ára: 300-320 forint kilogrammonként.

A pékek úgy gondolják, hogy nem kellene tisztességtelen, száz százalékos árrést alkalmazniuk a külföldi tulajdonú kereskedelmi láncoknak. Jelenleg a nyereség nem a pékségeknél, hanem a kiskereskedelmi láncoknál realizálódik. Vannak tisztességes belföldi kereskedők, akik 20-25 százalékos árréssel és a magyar pékségekkel együtt dolgozva megfelelő nyereséghez jutnak.

Werli József, a szakmai szervezet főtitkára emlékeztetett: a kenyér árában egyharmad részt tesznek ki az alapanyagok - ezen belül a liszt ára a meghatározó -, a másik harmadot az energia és szállítási költségek adják, míg a fennmaradó hányad a bérköltségekre és járulékai jut.

Ma Magyarországon egy kilogramm - átlagos - fehér kenyér önköltségi ára 210-240 forint között van kilogrammonként. Ám van olyan nagy kiskereskedelmi áruházlánc, amely saját pékségében 160 forintért állítja elő a kenyeret. Nem számolja fel ugyanis az úgynevezett üzemi általános költségeket (fűtés, világítás, irányítás, takarítás, karbantartás, értékcsökkenés), és a szállítást.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek