kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A rezsicsökkentéssel nőnek a reálbérek

A rezsidíjcsökkentés pozitív gazdasági hatására, a mérséklődő inflációra és az ennek nyomán emelkedő reálbérekre hívta fel a figyelmet a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"Minden, az ellenzéki oldalról terjesztett rémhírrel ellentétben" igenis érvényesülni fog a háztartásoknál a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés, amelynek pozitív makrogazdasági hatása is van - mondta Rogán Antal. Utóbbival kapcsolatban kiemelte az infláció csökkenését, amelynek eredményeképpen 2013-ban növekednek a reálkeresetek a versenyszférában, a nyugdíjasok pedig reálnyugdíj-emelkedésre számíthatnak.

Az inflációval összefüggésben a frakcióvezető idézte a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését, amely szerint a fogyasztóiár-index idei alakulása várhatóan 3,5 százalék lesz. A villamosenergia-, a távhő- és a földgázár csökkentésének köszönhetően 2013-ban az elmúlt hat év legalacsonyabb inflációja várható - jelezte erre reagálva.

Rámutatott továbbá, hogy a versenyszféra bruttó átlagkeresetének várhatóan 4,9 százalékos növekedése és a fogyasztóiár-index 3,5 százalékos emelkedése összevetve reálbér-növekedést mutat. Ugyanez a helyzet a nyugdíjaknál, amelyek 2013-ban 5,2 százalékkal nőnek, vagyis - a fogyasztóiár-index alakulásával együtt nézve - reálnyugdíj-emelkedéssel lehet számolni, amire hosszú évek óta nem volt példa Magyarországon - mondta Rogán Antal.

A rezsicsökkentés sikerességét a politikus azzal magyarázta, hogy a legtöbb energiaszolgáltató közzétette tarifáit, amelyekből az látszik, hogy idén a gáz- és az áramszolgáltatók lakossági ügyfeleinél érvényesül a tízszázalékos árcsökkentés.

A frakcióvezető - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz hasonlóan - nem kívánta kommentálni a Magyar Hírlap információját, amely szerint márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei. Hozzátette ugyanakkor, hogy "a Fidesz-frakció nem fog ellenállni", ha a kormánynak lesznek további rezsicsökkentési tervei.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Továbbra is intenzív a SZÉP-kártya felhasználása

A SZÉP-kártyával rendelkezők májusban költötték a legtöbbet 2024-ben. Teljes cikk

Hőség protokoll kidolgozását szorgalmazza a Magyar Szakszervezeti Szövetség

A cél a munkavállalók egészségének védelme az extrém időjárás idején. Teljes cikk

Ismertette a NAV a diákmunkásokra vonatkozó adószabályokat

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok kedvezménye. Teljes cikk