A spanyolok is megszorításokra kényszerülnek"/>
Megjelent: 10 éve

A spanyolok is megszorításokra kényszerülnek

Spanyolország csökkenti az állami alkalmazottak bérét, felfüggeszti a nyugdíjak inflációkövető emelését, valamint visszafogja a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását - jelentette be Madridban Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök szerdán.

Az intézkedések célja a költségvetési hiány megfékezése, ami egyes félelmek szerint a görögnél is nagyobb válsághoz vezethet. Zapatero a megszorító intézkedéseket alig néhány nappal azután jelentette be, hogy az EU és az IMF 1000 milliárd eurós alapot hozott létre a euróövezet gyengébb gazdaságainak megsegítésére és alig néhány órával azután, hogy Barack Obama amerikai szorgalmazta nála, hogy hajtson végre "határozott" gazdasági reformokat.

Az intézkedések célja, hogy az idén a GDP 9,3 százalékára csökkenjen költségvetési hiány a 2009-es 11,2 százalékkal szemben. A tervek szerint 2011-ben 6, 2013-ban pedig már csak 3 százalák lesz a deficit. Az intézkedéseket elutasítják a szakszervezetek, amelyek mindeddig jó kapcsolatokat ápoltak a szocialista kormánnyal, s amelyeknek eddig sikerült megakadályozniuk, hogy 65-ről 67 évre emeljék fel a nyugdíjkorhatárt.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a bejelentette kemény intézkedések sem lesznek elegendők a spanyol gazdaság stabilizáláshoz, ahol az állami szektorra hatalmas nyomás nehezedik vállalatoknak és a háztartásoknak az ingatlanpiac szárnyalása idején felhalmozott adósságai miatt.

Közgazdászok kételkednek benne, hogy a mérsékelten versenyképes spanyol gazdaság képes lesz elérni egy olyan növekedési ütemet, amely alátámasztaná a kormányzatnak a hiány csökkentésével kapcsolatos elképzeléseit. Spanyolországban a munkanélküliség elérte a 20 százalékot.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter