Megjelent: 7 éve

A szakipari végzettségű munkavállalóknak is hasznos a továbbképzés

A Movers and Shakers Oktatási Kft. szakipari végzettséggel rendelkező magyar munkavállalók külföldi továbbképzését, tanulását, szakmai gyakorlatát segíti elő. Céljuk, hogy a magyar szakemberek olyan szakmai gyakorlatot szerezzenek, amivel itt Magyarországon magasabb minőségi munkát tudnak végezni, ezzel növelve a magyarországi vállalkozások hozzáadott szakmai értékét.

Libay Adrienn, a cég oktatási vezetője azt mondja, a képzéseknek köszönhetően a szakipari végzettségű munkavállalók előtt Európában megnyílik a lehetőség a szakmai fejlődés, elismertség és megbecsülés, valamint nem utolsósorban a magasabb jövedelem felé.

- Hogyan történik a jelentkezés és a felkészítés folyamata?

- Először az érdeklődők jelzik felénk érdeklődésüket, a honlapunkról letölthető jelentkezési lap formájában. Ezután felmérjük szakmai és nyelvi tudásukat. Első körben feltérképezzük, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezik és mekkora gyakorlattal, szakmai ismeretekkel rendelkezik. A szintfelmérés után javaslatot teszünk - amennyiben a hallgató igényli - egy felkészítő programra, amely tartalmaz nyelvi, kulturális és műszaki felkészítést is. Ezzel is elősegítve a mielőbbi beilleszkedést az eltérő környezetbe. A hallgatók a képzést Németországban, német nyelven végzik el, német csoporttársakkal együtt. De lehetőség van egy nagyobb csoport esetében tolmács segítségét is bevonni. Amivel további csoportok tudnak tapasztalatot szerezni, hiszen munkáltatói megrendelés esetén nagyobb csoportok kiküldésekor ez a lehetőség igénybe vehető. A tolmács segít a szakmai tudás elsajátításában mind az elméleti, mind a gyakorlati képzés során. Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a vizsga nem tolmács segítségével zajlik, tehát az idegennyelv-tudásra feltétlenül szükségük van a hallgatóknak.

- A cég Magyarországon egyedüliként rendelkezik a német GSI-SLV-hoz oktatásszervezői jogosultsággal. Ez mit jelent pontosan?

- Magyarországon vállalkozásunk jogosult arra, hogy a GSI-SLV képzéseit hirdesse, toborozzon rá jelentkezőket, és közvetítse őket. Jelenleg Magyarországon cégünk kizárólagosságot élvez az GSI-SLV képzésekkel kapcsolatban, egyedüliként van jogosultságunk a fenti tevékenység végzésére. Ez egy non-profit gazdasági szervezet, amely tevékenységét semlegesen végzi, összekötő kapocsként működik a magánszemélyek, a kis-és nagyipari gazdasági szervezetek, vállalatok, a hatóságok és a kutató intézetek között. A GSI hatékonyan egyesítette a hegesztés, vágás és anyagvizsgálat területén több mint 80 éves szakmai tapasztalattal rendelkező hegesztő intézeteket. Ezenkívül célja a technológiai tudás továbbadása Németországban és külföldön egyaránt, biztosítva ezzel a magas színvonalú szakmai kompetenciát a hegesztés, vágás, anyagvizsgálat területén. A fenti szakterületek nagy múltra visszatekintő ismerete adja a GSI-SLV elméleti és gyakorlati képzéseinek hátterét.

- Önökhöz szakmunkás végzettséggel rendelkező, önmagát fejleszteni kívánó munkavállalók jelentkeznek?

- A szakmunkás szó Magyarországon manapság már túl pejoratív lett. Nem igazán szeretjük ezt a szót használni. Inkább a középfokú, szakipari végzettséggel rendelkező, bizonyos területre specializálódott szakember kifejezését használnám. Visszatérve a kérdéséhez, nem csak középfokú, hanem felsőfokú végzettségű szakemberek is jelentkezhetnek hozzánk. Cégünk mindazon jelentkezőket várja, akik rendelkeznek megfelelő szakmai kompetenciákkal a képzések elvégzéséhez.

- Jellemzően mely szakmákból, férfiak vagy nők, milyen korúak jelentkeznek?

- Jellemzően fémipari vagy fémiparhoz köthető szakmából jelentkeznek, teljesen vegyesen. Jelentkezőink férfi dominanciájú szakmákból adódóan jellemzően férfiak, de nagy örömünkre szolgálna, ha nők is megjelennének érdeklődőként képzéseink iránt. Képzéseinkre való jelentkezéskor korhatár nincs megadva, de az eddigi jelentkezők statisztikáit figyelembe véve általában a fiatalabb korosztály érdeklődik képzési programjaink iránt.

- Vannak már ilyen öntudatosak a hazai szakipari végzettséggel rendelkezők, hogy a saját maguk továbbképzésére költsenek?

- Jelenlegi tapasztalataink alapján úgy látszik, hogy szerencsére vannak. A jelentkezők kis százaléka ugyan, de egyre többen vannak, akik nem elégszenek meg a hazai képzésekkel és kitekintenek egyéb lehetőségek felé. Általában ekkor kerülnek kapcsolatba velünk.

- A képzés e-learning módszerrel vagy Németországban történik?

- A képzés e-learning módszerrel és Németországban, vagy csak Németországban történik. Ez a képzéstől függ. Van olyan képzés, ahol az ismeretanyag egy bizonyos részét e-learningen keresztül sajátítják el a hallgatók, és csak utána utaznak Németországba, az SLV saját képzőközpontjába, ahol a képzés további részét végzik el. De mi is rendelkezünk e-learninges felülettel, ahol egyéb képzési programjaink is megtalálhatóak, a hozzáféréssel rendelkező hallgatóinknak lehetőségük van képzési kínálatunkba is jobban betekinteni, hiszen ezen a felületen több segédanyagot is találhatnak.

- Munkáltatók is beiskolázhatják az Önök segítségével munkavállalóikat? Ez a jellemzőbb vagy az egyéni jelentkezés?

- Természetesen a munkáltatók is beiskolázhatják a dolgozóikat, de jellemzőbb az egyének általi jelentkezés.

- A munkáltató általi beiskolázás igénye mely szakmákban mutatkozik meg?

- Eddigi tapasztalataink alapján a cégek részéről történő beiskolázás esetében a nemzetközi hegesztőmérnök és az anyagvizsgáló képzéseink iránt van jelentősebb érdeklődés.

- Milyen szintű tudást szerezhetnek a jelentkezők?

- Közép- vagy felsőfokú, szakosító, nemzetközi tudást szerezhetnek hallgatóink. Ami a bizonyítványt illeti német és angol nyelvű, nemzetközileg elismert dokumentumot kapnak hallgatóink, amellyel a szakemberek magasabb jogosultságokat kaphatnak.

- Ilyen jellegű oktatás Magyarországon nincsen, mindenképp külföldön kell megszerezni?

- Természetesen van hasonló jellegű oktatás ma Magyarországon. Igyekeznek a magyar képzések is színvonalas tudást adni, de országunk elmúlt időszakának helyzete, gazdasági hátránya miatt a képzési rendszerünk még mindig nem tudja elérni a nyugat-európai képzési színvonalat, legyen bármilyen területről is szó, nem feltétlenül a fémipari oktatásról, képzésről. Az ottani tapasztalat és a képzés során használt oktatási anyagok és gyakorlati képzési eszközök egy jóval erősebben kvalifikált képzési színvonalat tudnak jelenleg biztosítani.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter