Megjelent: 7 éve

A szegénységtől sújtottak hajlandóak leginkább feketemunkára

Lényeges szempont a nem bejelentett bér elfogadásában az, ha a dolgozó, vagy közvetlen családtagja volt már munkanélküli, őket a tanulmány "szegénységkerülőknek" nevezi. A kutatók szerint a munkanélküliségi múlt 2,7-3,2-szeresére növeli a zsebbe való fizetés előfordulásának esélyét. Azok körében ugyanis, akik nem voltak még munka nélkül ez az arány 2008-ban is és 2012-ben is 9 százalék volt, míg azok körében, akik már voltak állás nélkül, a zsebbe fizetés aránya 22 százalék volt a megkérdezést megelőző két évben.

2008-ban a zsebbe való fizetés nagyobb, 19 százalékos arányban fordult elő a budapesti munkavállalók körében, a vidéken tapasztalt 14 százalékos aránnyal szemben, addig 2012-ben a helyzet megfordult: a budapestieknél 12 százalékra csökkent, a vidékieknél 15 százalékra emelkedett.

A korcsoportok között is történt átalakulás: míg 2008-ban a 30 év alatti fiatalok (21 százalék) és a 30-44 évesek (16 százalék) körében volt magasabb a zsebbe való fizetés (45 év felettieknél 9 százalék), addig 2012-ben már csak a fiatalok körében lehet kiemelkedő, 20 százalékos arányról beszélni. A másik két korcsoportnál egyaránt 13 százalék volt az arány.

A megkérdezettek 29 százaléka mondta, hogy kevesebb mint bére negyedét, 17 százaléka, hogy kevesebb mint felét, 8 százaléka azt, hogy legfeljebb háromnegyedét, 3 százalék azt, hogy ennél többet, de nem a teljes munkajövedelmét, és 44 százalékuk felelte azt, hogy a nettó fizetés egészét zsebbe kapta.

2008-hoz hasonlóan 2012-ben is a férfiaknál fordult elő nagyobb mértékben a zsebbe való fizetés (18-19 százalék), a nőknél rögzített 11 százalékos arányához képest.

A tanulmányt a Tóth István János - Fazekas Mihály szerzőpáros jegyzi.

Napi Gazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter