Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A szociális gazdaság támogatása növelheti a foglalkoztatást

A szociális gazdaság mint foglalkoztatási tényező - ez a központi témája annak a háromnapos osztrák-magyar munkaügyi konferenciának, amely szerdán kezdődött Ausztriában Lockenhausban (Léka) és csütörtökön folytatódik Szombathelyen.

- Ausztria és Magyarország jószomszédi viszonyát és egymás iránti érdeklődését fejezi ki, hogy immár tizenöt éve rendezik meg a határ menti térségben a magyar és osztrák munkaügyi szervezetek ezt a konferenciát - hangoztatta köszöntőjében Rudolf Hundstorfer, osztrák szövetségi munkaügyi, szociális és fogyasztóvédelmi miniszter.

Hangsúlyozta: már csak 21 hónap van hátra, és megszűnnek a két ország közötti szabad munkaerő-áramlást korlátozó átmeneti intézkedések, és valóban közös munkapiaci és gazdasági övezet alakul majd ki a határ menti régióban. Ahhoz azonban, hogy ennek mindkét részről elsősorban az előnyeit élvezzék majd, közös erővel kell leküzdeni a gazdasági válságot - vélte.

Ennek egyik eszköze szavai szerint Ausztriában és Magyarországon is az úgynevezett szociális gazdaság támogatása lehet, amely elősegítheti, hogy minél többen tudjanak bekapcsolódni az értéktermelő munkába, és akiknek képzettségben, nyelvtudásban lemaradásaik vannak, mielőbb pótolhassák a hiányosságokat.

Rudolf Hundstorfer elmondta: Ausztriában korábban jelentősen emelkedett, de az utóbbi hónapokban már csökkenésnek indult - 7,4 százalékról 7,1 százalékra - a munkanélküliek száma. A gazdasági válság munkapiaci hatásainak kezelésére számos osztrák vállalatnál átmenetileg csökkentették a munkaidőt, ez 60 ezer embert érint.

Az osztrák munkaügyi minisztérium a válság miatt 1 milliárd eurós többletforrást kapott a szövetségi kormánytól a munkapiaci intézkedések végrehajtására. A szakminiszter szerint kiemelten kell foglalkozni a fiatalok, a 15-24 év közöttiek szakképzésével, angol nyelvi felzárkóztatásával, amelyre különösen szükség van a jelenlegi osztrák munkapiacon. Erre a következő időszakban 500 millió eurót fordítanak, mondta.

Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára a megnyitón arról szólt, hogy Magyarországon a foglalkoztatásban is jelentős különbségek vannak egyes régiók, kistérségek között, vannak helyek ahol a problémák halmozottan jelentkeznek. - Magyarországon a gyerekek 15 százaléka olyan családban nő fel, ahol egyik szülőnek sincs munkahelye - jegyezte meg. Szavai szerint a magyar kormány prioritásként kezeli a munkahelyek megőrzését és a munkahelyteremtés támogatását.

Kísérleti modellként mutatta be a munkaügyi kormányzat által preferált, úgynevezett szociális szövetkezetek létrehozását. Eddig 38 ilyen szövetkezet alakult meg, és terveik szerint 2011-ig legalább 50 önfenntartó szociális szövetkezetnek kell majd működnie. Erre a programra 3,2 milliárd euró forrás áll rendelkezésre. A szociális szövetkezetek létrehozása elsősorban azokban az elmaradott régiókban és kistérségekben indokolt, ahol a gazdaság egyébként nem, vagy csak korlátozottan képes munkahelyeket teremteni.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter