Megjelent: 7 éve

A szociális turizmusról vitáztak az uniós képviselők

A munkalehetőség vagy a jóléti ellátórendszerek miatt mennek külföldre az európaiak? - erről vitáztak a képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén. Andor László szociális ügyekért felelős európai biztos szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek elsősorban a munkalehetőség miatt költöznek külföldre - mondta kedden Strasbourgban.

Az Európai Bizottság októberi tanulmányából az derült ki, hogy a migránsok pozitívan járulnak hozzá a fogadó ország költségvetéséhez, Andor László uniós biztos szerint így nem terhelik aránytalanul a jóléti rendszereket. Az uniós polgárok körülbelül három százaléka él tartósan más uniós országban - írja az EP honlapján megjelent összefoglaló.

Tabuk nélküli vitára van szükség

Davor Ivo Stier horvát, néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy mivel a más országokban élő uniós polgárok aránya alacsony, ezért a szociális ellátórendszerre sem jelenthetnek pluszterhet. Ugyanakkor szerinte tabuk nélkül kell beszélni a témáról.

„Ha vissza akarjuk nyerni az emberek bizalmát és meg szeretnénk oldani a gazdasági válságot, akkor megfelelő migrációs politikára van szükségünk” – mondta.

Tényeken, és nem félreértéseken alapuló vitát szorgalmazott Phil Bennion liberális brit képviselő is. „A szabad mozgás elvének nem része a nagyobb mértékű bevándorlás támogatása vagy elutasítása” – érvelt.

Egyre nehezebb állást találni

Pervenche Berès francia szocialista képviselő arról beszélt, hogy egyre több ember számára jelent nehézséget a lakóhelyéhez közel munkát találni. „Több országban aggódnak az egészségturizmus és a szociális ellátórendszer megterhelése miatt. Ugyanakkor ezek az országok támogatják legkevésbé egy olyan uniós költségvetés elfogadását, amely lehetővé tenné a befektetéseket Európa peremvidékein, ami elősegítené, hogy az ott élők helyben vállaljanak munkát” – érvelt.

Marije Cornelissen, a zöldek holland képviselője szerint a kizsákmányolás megakadályozásának egyetlen módja, ha egyenlő munkáért mindenhol egyenlő fizetéseket biztosítanak.

2014. január 1-jén a bolgár és román állampolgárok számára is lehetővé válik az Unión belüli szabad munkavállalás, ez a brit közvéleményben nyilvánvaló aggodalmat keltett.

„Nem vagyunk a kelet-európaiak ellen, de úgy gondoljuk, hogy jogunkban áll korlátozni és eldönteni, hogy ki léphet be az országunkba” – mondta ennek kapcsán Nigel Farage, az EFD frakció brit társelnöke.

A HR Portal is beszámolt arról, hogy Andor László EU-biztos jogi eljárást helyezett kilátásba Nagy-Britannia ellen, mert nehezíteni akarják a bevándorlók szociális ellátáshoz való hozzáférését, hogy így korlátozzák az állítólagos „szociális turizmust”.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb sztrájk lesz a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában

A sztrájkolók 8 százalékos béremelést kérnek a gyár minden munkavállalója számára. Teljes cikk

Orbán Viktor: a virágosok nőnapon kinyithatnak

A miniszterelnök rádióinterjúban árult el újabb részleteket a csütörtöki szigorítás részleteiről. Teljes cikk

Egyre több a beteg a BKV-nál, veszélyben lehet a metróközlekedés is

A Népszava szerint rohamosan nő a betegek száma a BKV dolgozói közt, és ez különösen a metró üzemigazgatóságán okozhat gondot. Teljes cikk