Megjelent: 8 éve

A szociális turizmusról vitáztak az uniós képviselők

A munkalehetőség vagy a jóléti ellátórendszerek miatt mennek külföldre az európaiak? - erről vitáztak a képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén. Andor László szociális ügyekért felelős európai biztos szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek elsősorban a munkalehetőség miatt költöznek külföldre - mondta kedden Strasbourgban.

Az Európai Bizottság októberi tanulmányából az derült ki, hogy a migránsok pozitívan járulnak hozzá a fogadó ország költségvetéséhez, Andor László uniós biztos szerint így nem terhelik aránytalanul a jóléti rendszereket. Az uniós polgárok körülbelül három százaléka él tartósan más uniós országban - írja az EP honlapján megjelent összefoglaló.

Tabuk nélküli vitára van szükség

Davor Ivo Stier horvát, néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy mivel a más országokban élő uniós polgárok aránya alacsony, ezért a szociális ellátórendszerre sem jelenthetnek pluszterhet. Ugyanakkor szerinte tabuk nélkül kell beszélni a témáról.

„Ha vissza akarjuk nyerni az emberek bizalmát és meg szeretnénk oldani a gazdasági válságot, akkor megfelelő migrációs politikára van szükségünk” – mondta.

Tényeken, és nem félreértéseken alapuló vitát szorgalmazott Phil Bennion liberális brit képviselő is. „A szabad mozgás elvének nem része a nagyobb mértékű bevándorlás támogatása vagy elutasítása” – érvelt.

Egyre nehezebb állást találni

Pervenche Berès francia szocialista képviselő arról beszélt, hogy egyre több ember számára jelent nehézséget a lakóhelyéhez közel munkát találni. „Több országban aggódnak az egészségturizmus és a szociális ellátórendszer megterhelése miatt. Ugyanakkor ezek az országok támogatják legkevésbé egy olyan uniós költségvetés elfogadását, amely lehetővé tenné a befektetéseket Európa peremvidékein, ami elősegítené, hogy az ott élők helyben vállaljanak munkát” – érvelt.

Marije Cornelissen, a zöldek holland képviselője szerint a kizsákmányolás megakadályozásának egyetlen módja, ha egyenlő munkáért mindenhol egyenlő fizetéseket biztosítanak.

2014. január 1-jén a bolgár és román állampolgárok számára is lehetővé válik az Unión belüli szabad munkavállalás, ez a brit közvéleményben nyilvánvaló aggodalmat keltett.

„Nem vagyunk a kelet-európaiak ellen, de úgy gondoljuk, hogy jogunkban áll korlátozni és eldönteni, hogy ki léphet be az országunkba” – mondta ennek kapcsán Nigel Farage, az EFD frakció brit társelnöke.

A HR Portal is beszámolt arról, hogy Andor László EU-biztos jogi eljárást helyezett kilátásba Nagy-Britannia ellen, mert nehezíteni akarják a bevándorlók szociális ellátáshoz való hozzáférését, hogy így korlátozzák az állítólagos „szociális turizmust”.
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter