Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

A szükségletekhez igazítják a házi segítségnyújtást

A szabályozás átalakításával az idősek valódi szükségleteihez igazítják a házi segítségnyújtás intézményét - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Az államtitkár a Magyar Nemzet szerdai cikkére reagált, amely szerint tovább szigorítják a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást. A lap a birtokába került törvénytervezetre hivatkozva azt írta, törölnék a szolgáltató és az ellátott közötti megállapodásból, hogy az érintett naponta hány óra ellátásra jogosult.

Czibere Károly elmondta, jelenleg minimum egy, legfeljebb napi négy óra gondozásra lehet jogosultságot szerezni, az érintettek mintegy 90 százaléka azonban csak egy órára van bejelentve, hiába lenne esetleg több időre szüksége.

Utalt arra, hogy bizonyos tevékenységek - például a gyógyszerek kiváltása - hosszabb időt vehet igénybe, és ha közben lejár az egy óra, nem jut idő másra.

Azt szeretnék elérni, hogy az ápolási órák meghatározása ne legyen adminisztratív korlát - emelte ki.

A lap másik felvetésére, hogy pénzért bárki igénybe veheti majd a szolgáltatást, azt mondta, ez a lehetőség nem veszélyeztetheti a rendszert, hiszen a jogosultaknak biztosítani kell az ellátást.

Látható azonban, hogy a házi gondozás terén drágán dolgozó, "élénk feketepiac" alakult ki, amitől szeretnék megóvni az időseket, és elérni, hogy inkább az engedéllyel rendelkező, felkészült szolgáltatókhoz forduljanak - mondta az államtitkár.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter