Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

A szükségletekhez igazítják a házi segítségnyújtást

A szabályozás átalakításával az idősek valódi szükségleteihez igazítják a házi segítségnyújtás intézményét - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Az államtitkár a Magyar Nemzet szerdai cikkére reagált, amely szerint tovább szigorítják a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást. A lap a birtokába került törvénytervezetre hivatkozva azt írta, törölnék a szolgáltató és az ellátott közötti megállapodásból, hogy az érintett naponta hány óra ellátásra jogosult.

Czibere Károly elmondta, jelenleg minimum egy, legfeljebb napi négy óra gondozásra lehet jogosultságot szerezni, az érintettek mintegy 90 százaléka azonban csak egy órára van bejelentve, hiába lenne esetleg több időre szüksége.

Utalt arra, hogy bizonyos tevékenységek - például a gyógyszerek kiváltása - hosszabb időt vehet igénybe, és ha közben lejár az egy óra, nem jut idő másra.

Azt szeretnék elérni, hogy az ápolási órák meghatározása ne legyen adminisztratív korlát - emelte ki.

A lap másik felvetésére, hogy pénzért bárki igénybe veheti majd a szolgáltatást, azt mondta, ez a lehetőség nem veszélyeztetheti a rendszert, hiszen a jogosultaknak biztosítani kell az ellátást.

Látható azonban, hogy a házi gondozás terén drágán dolgozó, "élénk feketepiac" alakult ki, amitől szeretnék megóvni az időseket, és elérni, hogy inkább az engedéllyel rendelkező, felkészült szolgáltatókhoz forduljanak - mondta az államtitkár.
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mozgalmas nyár vár a rendőrökre a Balatonnál

Az ismét megrendezendő nagyfesztiválok miatt is erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál, ahol a korábbi évekhez hasonlóan... Teljes cikk

Jobbik: vendégmunkások helyett induljon kivándorlókat hazacsábító program

A párt tiltakozik a vendégmunkások "üzemszerű importja" ellen. Teljes cikk

Palkovics: újabb rekord a foglalkoztatásban

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint egy év alatt 40 ezerrel csökkent az állás nélkül lévők száma. Teljes cikk