Megjelent: 1 éve

A tanulók érdeke is sérülhet a tanárhiány miatt

A tanárhiány csak a következmény, a pedagógusok státusza, presztízse olyan mélységekben van, ami elképzelhetetlen- mondta az ATV Startban Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Ahogy arról mi is írtunk, idén is tanárhiánnyal kezdik a tanévet az iskolák, a HVG augusztus 21-én 1360 tanároknak szóló álláshirdetést talált. Az ATV műsorának vendége volt Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Elmondta, hogy ha egy iskolában hiányzik egy bármilyen szakos kolléga, mindenkinek csatasorba kell állni, így az is elképzelhető, hogy például egy testnevelés szakos tanár helyettesítsen egy angol órán.

A szakszervezeti vezető szerint évek óta küzdenek a tanárok béréért és az óraszámok csökkenéséért, mert a kizsigerelt pedagógusok nem tudnak többet vállalni. Mint elmondta, van olyan kollégájuk, aki hetente 40-nél sokkal több órát dolgozik, és emiatt a gyerekek érdeke sérül. „Azt mondjuk, hogy eddig és nem tovább” – jelentette ki Szabó Zsuzsanna, hozzátéve, hogy szeptember közepére összehívták a kongresszust, és a legfőbb döntéshozó fórum mondja majd ki, hogyan oldják meg a problémát. Mint a szakszervezeti elnök rámutatott, idén 17 ezren jelentkeztek pedagógiai irányú képzésre, ám csak a felük iratkozott be. Szabó Zsuzsanna szerint a kormány kötelessége lenne, hogy rendezzék a tanárok béreit, csökkentsék az óraszámokat. „Végig a pedagógusok hivatástudatára építenek. Lehet ezzel élni és szükséges is, de visszaélni nem szabad” – fejtette ki.

ATV
fotó: Pixabay
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter