kapubanner for mobile
Megjelent: 9 hónapja

Gyakorlatilag tarthatatlan a helyzet a közoktatásban. Ennyi tanár hiányzik

Több mint 20 ezer pedagógus hiányzott a köznevelésből a 2020/21-es tanévben, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítőkkel együtt a munkavállalói hiány meghaladta a 34 ezret - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a témában végzett kutatásuk adataira hivatkozva.

A felmérés során az országos kompetenciamérés telephelyi jelentéseit, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a társadalombiztosítás adatait használták fel.

A pedagógusok, valamint a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők számában a hiány 34 618 fő - közölte Totyik Tamás PSZ elnök, aki úgy fogalmazott: "ez egy alulbecsült konzervatív szám". 

A kutatás szerint a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatásból.
A rendszerből 3620 óvodapedagógus, 980 iskolapszichológus, 1745 fejlesztő- és gyógypedagógus hiányzott, a be nem töltött állások száma 5015, valamint a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma 9227 volt.

A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők esetében a hiány 14 031 volt.

A kutatás szerint 2011-ben a telephelyek 11 százalékában, 2021-ben 33,2 százalékában tanított olyan dolgozó, akinek nem volt pedagógus végzettsége, továbbá tizenkét évvel ezelőtt a telephelyek 26,7 százalékában tanított olyan, akinek volt pedagógus végzettsége, de a tanított tantárgyra nem volt képesítése, ez az arány 2021-re 36,5 százalékra nőtt.

Totyik Tamás elmondta: megunva a kormánnyal folytatott számháborút, nyilvános adatokkal szeretnék bemutatni, hogy az oktatásban mekkora pedagógushiány van. Az adatokhoz a kormány is hozzáfér, "egyszerűen nem értjük, hogy a kormány miért nem áll ki a társadalom elé és ismeri el, hogy mekkora baj van az oktatásban" - tette hozzá.

A pedagógushiány 2015 óta jelentős mértékben nő. A nyugdíjas visszafoglalkoztatottak által betöltött állásokat pedig hiányként kell kezelni, mert "a hiányt ezzel próbálják eltakarni" Totyik szerint.

Magyarországon egy pedagógusra átlagosan 15, tanuló jut, míg az OECD országokban átlagosan 14,6.
Nahalka István oktatáskutató szerint az ismertetett adatok "inkább alulról való becsléseket jelentenek", a mostani 2023/24-es tanévben várhatóan a létszámproblémák csak nőnek. A telephelyek felében "valaki hiányzik a pedagógusok közül".

Totyik Tamás szerint az előzetes visszajelzések alapján szeptemberben körülbelül ezer pedagógus távozhat az oktatásból. Hozzátette: szerveznek még demonstrációkat, a kormányra nyomást kell gyakorolni, mert az általa vezetett szakszervezet szerint az oktatáspolitika "téves úton alapszik a bér, a pedagógushiány és a tantervi szabályozás következtében".

MTI

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Súlyos üzemi baleset történt Sárszentmihályon

Egyelőre nem lehet tudni, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt történt a baleset. Teljes cikk

Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk