kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

A testmagasság meghatározhatja a karriert

A magasabb emberek valóban többet keresnek, mint alacsonyabb kollégáik? A bélyeggyűjtés tényleg sikeressé tesz? Lehet hinni az internetes felméréseknek? Naponta olvasni érdekes és vicces statisztikákat a karrierépítésről. A Pályacsúcs Magazin annak járt utána, miről árulkodnak és mire használhatóak az ilyen kutatások.

Gyakran olvashatunk olyan felméréseket, amelyek meghökkentő megállapításokra jutnak a munka világával kapcsolatban. Egy brit kutatás például arra a következtetésre jutott, hogy a buszsofőrök, biztonsági őrök korábban halnak meg, mint az ügyvédek, építészek vagy a vállalatvezetők. Egy másik felmérés szerint pedig a bélyeggyűjtők sikeresebbek lesznek az életben, mint azok, akik nem hódolnak e szenvedélynek.

A Német Gazdaságkutató Intézet nemrégiben arról számolt be, hogy a magasabb emberek többet keresnek, mint alacsonyabb kollégáik. Évi 10 centiméter többlet a férfiaknál 2 ezer eurós pluszt jelent az átlagfizetésben. A homoszexuális munkavállalók 20 százalékkal keresnek kevesebbet, mint házas, heteroszexuális kollégáik.


Összefüggésben kell nézni az eredményeketEzeket a felméréseket sokan fenntartással kezelik. Pedig ha a megállapítások mögé néznek, és összefüggések halmazaként látják őket, akkor rájöhetnek, hogy némelyik megállapításnak van alapja. "A magasság presztízst ad, már fiatalkorban is előnyt élvez az, aki magasabb társainál. Ez a későbbiekben sem változik, a vezetők többsége nem az alacsony emberek közül kerül ki" - magyarázza Sik Endre, a Tárki vezető kutatója. Hozzáteszi: Egy korábbi kutatás például arra mutatott rá, hogy a püspökök zöme magasabb beosztottainál.

A magasság a legtöbb emberben a tekintély, a hatalom kifejeződéseként jelenik meg, épp ezért őket szívesebben helyezik más emberek fölé. A főnöki szerepkör pedig automatikusan több fizetéssel is jár. Ha mindezt számba vesszük, már nem is lepődünk meg azon, hogy a magasabbak többet keresnek, mint alacsonyabb társaik" - mondja Sik Endre.


A szellemi munka is megerőltetőA fizikai-szellemi dolgozók halálozása kérdésében már jóval bonyolultabb a kép. "A fizikai munka a testet jobban megerőlteti, mint a szellemi. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a szellemi munkával járó feszültségekről sem. Egy másik kutatás például arra hívta fel a figyelmet, hogy a vezetők esetében sokkal nagyobb a szívinfarktus kockázata, mint másoknál. Nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a hosszú élet titka a szellemi munka. Ez általában munkakörtől független" - szögezi le a szakember.

Sik Endre a bélyeggyűjtéssel kapcsolatos kijelentéssel sem értett teljes mértékben egyet. "A hobbi ez esetben nem az ok, hanem egy jellemző tulajdonság. Vagyis nem attól lesz valaki sikeres, mert bélyeget gyűjt, a kijelentés úgy lenne helyes, hogy a sikeres emberek nagy része e szenvedélynek hódol" - mondta el.


Az ezer fős minta már árulkodóHonnan tudhatjuk, hogy egy felmérés hiteles, komolyan vehető? Először is érdemes megnézni, milyen mintát használtak a kutatók. Egy fizetésről szóló összehasonlító felmérés például akkor jó, ha azonos korú, nemű és lakóhelyű embereket kérdeznek meg, akik ugyanolyan nagyságú cégnél vállalnak munkát.

A megkérdezettek számára is ügyelni kell. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a megkérdezettek száma, annál biztosabb az eredmény is. Az 1000-1200 fős felmérések használhatók lehetnek, a 100 fő véleményén alapulók viszont már nem biztosan.

Mi a helyzet a napjainkban igen népszerű internetes kutatásokkal? "Ezekkel az a probléma, hogy nem képezik le a teljes lakosság véleményét, az internet-elérhetőséggel nem rendelkezők kiesnek a mintából. Kérdés továbbá, hogy a válaszadók mennyire veszik komolyan a kutatást. Egy papír alapú felmérés esetében kevesebb a kockázat" - avat be a kutató.

Bármit is mond egy felmérés, ami biztos, hogy a karrierutat mindenki saját maga alakítja. Lehet valaki alacsony, ha megszerzi a kellő szakmai tapasztalatot, rendelkezik kiváló vezetői készségekkel, eltökélt és habitusa is megfelel, akkor őt fogják választani a magas, de feleannyira alkalmas pályázóval szemben.

Oroszi Babett
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

BKIK Idegenvezetők Világnapja: rekord részvétel az idei 150 városnéző túrán

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett turisztikai programsorozat keretében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több mint két... Teljes cikk