Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

A tizenharmadik havi bér kifizetésének módosítása

A jövő évtől kezdve nem évközben, hanem a tárgyév decemberében kell kifizetni a 13. havi illetményt. A javaslat több mint 700 ezer közszolgát érint. Korábban egyhavi illetmény egytizenketted részekben került a közalkalmazottakhoz. - Ha ezzel visszaáll a régi rend, akkor a munkavállaló nem fogja érteni, miért csökkent a bére - emelte ki az MDF-es Pettkó András.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a jelenlegi rendszerben havonta, egytizenkettedekben kapják a közszférában dolgozók a 13. havi illetményt, ám 2007-ben a kormány megállapodott a közszféra képviselőivel, hogy 2009-től a tárgyév decemberében, egy összegben fogják kifizetni a bért. Hangsúlyozta: a törvényjavaslat biztosítja, hogy a különböző jogállású törvények hatálya alá tartozó közszolgálatban eltöltött időket is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a közszolgálati dolgozók ne essenek el a 13. havi illetményüktől amiatt, mert évközben más jogállású törvény hatálya alá kerültek munkájukat illetően.
A kifizetés rendjében bekövetkező változás - a bírák kivételével - nem okoz költségtöbbletet az intézményeknél - jegyezte meg.

Bernáth Ildikó (Fidesz) felszólalásában hangsúlyozta, a javaslat több mint 700 ezer munkavállalónak a helyzetét érinti, ennyien dolgoznak ugyanis a közszférában. A korábban egyhavi illetmény egytizenketted részekben került a közalkalmazottakhoz, ezzel váltotta ki a kormány az akkori béremelést - jegyezte meg.
Problémának nevezte, hogy nem lehet még tudni azt, hogy az illetmények egyéb emelésével kapcsolatban mi a szándéka a kormánynak; valamint azt is, hogy ez a törvényjavaslat nem szól a prémiumévekben résztvevő dolgozóknak a helyzetéről.
Bernáth Ildikó közölte: a Fidesz álláspontja az, hogy ha a közalkalmazotti bértábla illetményei fedezni fogják az egytizenkettedek helyetti egyhavi kifizetést, akkor támogatják a javaslatot.

Az MDF-es Pettkó András hangsúlyozta: pártja a 13. havi bért nem jutalomként kezeli, ez ugyanis jár azoknak, akiknek a törvény ezt biztosította. "Azt gondolom, hogy sajnos kénytelenek leszünk megszavazni"; kellemetlen kérdés azonban, hogy mi lesz az egytizendkettedekkel - mondta; hozzátéve: ha ezzel visszaáll a régi rend, akkor a munkavállaló nem fogja érteni, miért csökkent a bére. Támogatni kell, aztán meglátjuk, hogy a költségvetésben a kormány miképpen orvosolja a rend helyreállításából fakadó problémákat - fűzte hozzá Pettkó András.

A szocialista Kiss Ferenc szerint mindkét megoldást jónak ítélték eddig a közszférában dolgozók. A mostani döntéssel, azaz hogy visszaáll a korábbi rend, egy kötelezettségvállalást teljesít az állam. Hangsúlyozta, odafigyelnek arra, hogy a közszférában dolgozóknak a kiesés valamilyen juttatásban realizálódjon.
Béki Gabriella (SZDSZ) elmondta: pártja javasolja a törvény elfogadását. Mint mondta, tagadhatatlan, hogy eredeti szándéka szerint a 13. havi bér a közszolgálatban végzett munka megbecsülésére jött létre, akár jutalomnak is tekinthető. Ezt a funkcióját azonban - fűzte hozzá - alapvetően elveszítette, amikor földarabolódott, és elkezdett havi bérkiegészítésként funkcionálni. Egy ilyen visszarendezés a képviselő szerint számos problémát is felvet, hiszen ha az emberek megszokták, hogy havonta többet kaptak, akkor előállhat az a helyzet, hogy jövedelemcsökkenést fognak érzékelni.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
Ekkora minimálbér-emelés várható

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint irreális a 20 százalék feletti béremelés. Teljes cikk

A dolgozók több mint fele hajlandó elköltözni munkahelyváltás miatt

A felmérés szerint a munkavállalók 53 százaléka érzi kevésbé kockázatosnak a munkahelyváltást, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Teljes cikk

Így készül 2023-ra a létesítménygazdálkodási szektor

A szakemberek a fenntarthatóságban és az adatalapú megoldásokban látják a lehetőséget a pandémia, az energiaválság és a háború következményeinek orvoslására. Teljes cikk