Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A vállalatok felét károsítják meg az alkalmazottak

Mintegy 40 százalékkal nőtt a gazdasági bűncselekmények száma az elmúlt két évben, s az általuk okozott kár meghaladta a 4,2 milliárd dollárt - tolmácsolja a PricewaterhouseCoopers tanulmányát a Napi Gazdaság.

A 40 ország 5400 vállalatának adataira épülő felmérés szerint a cégek 43 százalékát károsítják meg csalók, sikkasztók, illetve egyéb korrumpáló elemek. Ráadásul egyre kifinomultabb módszerekkel, s mind magasabb beosztásban teszik ezt, ezért gyakran lehetetlen felszámolni a bűntetteket. Pedig elemi érdeke a vállalatoknak, hiszen a pénzügyi forrásokon kívül a cég imázsa is megsínyli a visszaéléseket, gyakorta súlyos bizalmi válságot idézhetnek elő a vevők, partnerek körében. A kutatás mindemellett gyakorlati tanácsokkal is szolgál, rámutat például, hogy hogyan növelte a sikkasztások számát az, ha az anyavállalat és leányvállalatai más könyvelési rendszert használtak.

A csúfos statisztikák ismeretében megnyugtatónak tűnhet, hogy a vesztegetéseket tekintve Nyugat-Európa a világátlag felét produkálta, de ez is háromszorosa az USA korrupciós szintjének, a közép-európai szint pedig éppen tízszerese az észak-amerikainak. A legkorruptabb vidéknek Indonézia bizonyult, de nyomában jár holtversenyben Oroszország és Brazília, míg a legtisztességesebbnek Svédország mutatkozott - mutat rá a Napi Gazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter