zár 
Megjelent: 12 éve

A zárbetétek típusai

Sokféle zárbetét van a piacon, és mielőtt vásárolnál közülük, nem árt tisztában lenned az előnyökkel és hátrányokkal, hogy a számodra legmegfelelőbb kivitelt válaszd.

A zárbetétek között találsz normál zárbetétet, amely a legáltalánosabban használt kivitel, de van emellett gombos, vészfunkciós és törésvédett zárbetét is, de hevederzáras zárbetét, felsőzár betét, valamint félbetét is létezik. Lássuk, neked melyikre van szükséged!

Normál zárbetét

A zárbetétek típusai közül a legismertebb a normál zárbetét. Ezeket mindkét oldalról kulcs segítségével nyithatod és zárhatod. Legtöbbször ezeket használják, aminek többek között az is az oka, hogy ezek a legolcsóbbak. 

Amennyiben az ilyen típusú kivitel belülről úgy lett bezárva, hogy rajta van a kulcs, akkor kívülről nem nyitható. Ez akkor lehet hátrány, ha például a lakásban lévő személynek segítségre van szüksége, de nem tudja kinyitni az ajtót. Illetve bosszantó lehet az is, ha egy családtag úgy zárja be az ajtót, hogy a kulcs rajta marad, és mondjuk pillanatnyilag nem tud ajtót nyitni, vagy nem hallja a kopogást vagy a csengőt. Ilyenkor a többi családtag kívül reked, amíg az illetőnek sikerül jelezni, vagy ameddig nem jön ajtót nyitni.

Nem kell különleges, egyedi helyzeteket elképzelni, ilyen lehet mondjuk egy játékban vagy zenehallgatásban elmerült gyerek is. Ráadásul ugyanehhez a problémához vezethet a huzat által becsapódott ajtó is.

Megoldás a fenti problémára a gombos zárbetét

A gombos kivitelek annyiban különböznek a normál verzióktól, hogy belülről nem kell és nem is lehet kulccsal zárni, hiszen azon az oldalon egy gomb található. Éppen ezért kívülről mindig ki tudjuk nyitni a megfelelő kulcs alkalmazásával. Üveges ajtóknál nem használható, hiszen az üveg betörésével elérhetővé válik a gomb, és azonnal nyitható lesz az ajtó a gomb elfordításával, az illetéktelenek számára is.

Egy másik megoldás ugyanerre a vészfunkciós zárbetét

A vészfunkciós zárbetéttel egyszerre küszöböljük ki a gombos kivitel problémáját is, valamint a normál zárbetét hátrányát is. Ez ugyanis belülről a hagyományos megoldással egyformán, kulccsal zárható, másrészről azonban kívülről akkor is ki lehet nyitni kulccsal, ha belülről benne maradt a kulcs.

Extra biztonság betörés ellen

A törésvédett zárbetétek vagy extra megerősítést kapnak a legkönnyebben eltörhető pontjukon, vagy épphogy legyengítenek benne egy másik pontot. Utóbbi esetben a zár máshol törik el, mint ahogy azt a betörő várná, a végeredmény pedig mindkét esetben ugyanaz lesz: teljes körű védelem a zártöréssel szemben.

A hevederzár betétek fogaskerekes megoldással működnek, s közismert, hogy nagy biztonságot nyújtanak az ajtó benyomása ellen. A felsőzár betétek az extra pótzárakban használatosak, amely szintén fokozza otthonunk védelmét.

Félbetét

Billenős garázskapuban vagy páncélszekrényekben is ezek használatosak. A nevüket a külsejükről kapták. A félbetétek csak egyik oldalukon rendelkeznek kulcslyukkal.

Érdemes a betöltendő funkció és elvárásaid alapján választani a különböző típusok közül.

 

  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Dolgozóinak 90 százalékát elbocsátja egy zalai vállalat

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a leépítés hátterében. Teljes cikk

Többlet béremelést kaphatnak a pedagógusok a legleszakadottabb térségekben

2024-ben 126 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben tanárbérre, mint idén. Teljes cikk

Czomba Sándor: csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

Jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni a vendégmunkások. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek