Megjelent: 5 éve

Áder János visszaküldte a közszolgálati dolgozók bércsökkentéséről szóló törvényt

Az MKKSZ álláspontját elfogadva és tiltakozását megértve, Áder János köztársasági elnök nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a 2015. március 3-án elfogadott salátatörvényt /(T/3019. számú törvényjavaslat)/, amely több ezer közszolgálatban dolgozó bérének csökkentését eredményezte volna - áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt az államigazgatás és az önkormányzatok között – központi döntés alapján – feladat és hatáskör átadás történt. Ez a változás – amelynek következtében önkormányzati köztisztviselők kormánytisztviselői állományba kerültek – közel 12 ezer közigazgatási munkavállalót érintett.

A járási kormányhivatalokban komoly feszültséget okozott az a tény, hogy – az eltérített illetmények miatt – az azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki, azok javára, akik magukkal hozták a korábbi (önkormányzati) munkáltatójuk által eltérített illetményüket. Akik csak a bértábla szerinti besorolásnak megfelelő illetményben részesülnek, ezt – indokkal – nehezményezték.
Az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) akkor elérte, hogy a magasabb keresettel rendelkezők bére ne csökkenjen. Ugyanakkor nem sikerült elérni azt, hogy az azonos munkát végző kormánytisztviselők azonos bérezésben részesüljenek.

A Köztársasági Elnök által most visszaküldött törvényjavaslat lehetőséget adott volna arra, hogy az egyenlőtlenséget a kormány most nem béremeléssel, hanem éppen ellenkezőleg, bércsökkentéssel számolja fel.

Az MKKSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvény alapján több ezer munkavállaló bérét csökkentsék, miközben a közszolgálatban dolgozók bére 7 éve nem nőtt. Ezért a 22 közszolgálati szakszervezetet tömörítő Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottságával (KÖZDEMOSZ) közösen, sztrájkkövetelést fogalmaztuk meg, melynek célja a tervezett módosítások megakadályozása, valamint az, hogy 2015-ben minden olyan közszolgálati munkavállaló, aki központi bérintézkedések által nem érintett, részesüljön 10 százalék, de legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedésben.

Úgy tűnik, követelésünk meghallgatásra talált, hiszen a Köztársasági Elnök a törvény visszaküldésekor az általunk megfogalmazottakra is hivatkozott:

„Jelen törvény a közszolgálatban, hivatásos szolgálatban dolgozók jogviszonyának lényeges kérdéseit módosítja, esetenként a korábbi szabályozáshoz képest hátrányosabban.”

A Köztársasági Elnök kifogásolja azt is, hogy a törvény előkészítése során az érintett szakszervezetekkel nem történt egyeztetés.

„A közszolgálatban dolgozók nagy számára is tekintettel az egyeztetés keretei között megvalósuló érdekképviselet elmaradását olyan súlyú mulasztásnak tartom, amely miatt a Törvénnyel ebben a formában nem tudok egyetérteni.” – fogalmaz Áder János.

Az MKKSZ ezért üdvözli a Köztársasági Elnök döntését. Bízunk benne, hogy a korábban elmaradt egyeztetések rövid időn belül megvalósulnak, és a törvény úgy módosul, hogy a közszolgálatban dolgozókat ne érje újabb hátrány.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter