kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Áder János visszaküldte a közszolgálati dolgozók bércsökkentéséről szóló törvényt

Az MKKSZ álláspontját elfogadva és tiltakozását megértve, Áder János köztársasági elnök nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a 2015. március 3-án elfogadott salátatörvényt /(T/3019. számú törvényjavaslat)/, amely több ezer közszolgálatban dolgozó bérének csökkentését eredményezte volna - áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt az államigazgatás és az önkormányzatok között – központi döntés alapján – feladat és hatáskör átadás történt. Ez a változás – amelynek következtében önkormányzati köztisztviselők kormánytisztviselői állományba kerültek – közel 12 ezer közigazgatási munkavállalót érintett.

A járási kormányhivatalokban komoly feszültséget okozott az a tény, hogy – az eltérített illetmények miatt – az azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki, azok javára, akik magukkal hozták a korábbi (önkormányzati) munkáltatójuk által eltérített illetményüket. Akik csak a bértábla szerinti besorolásnak megfelelő illetményben részesülnek, ezt – indokkal – nehezményezték.
Az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) akkor elérte, hogy a magasabb keresettel rendelkezők bére ne csökkenjen. Ugyanakkor nem sikerült elérni azt, hogy az azonos munkát végző kormánytisztviselők azonos bérezésben részesüljenek.

A Köztársasági Elnök által most visszaküldött törvényjavaslat lehetőséget adott volna arra, hogy az egyenlőtlenséget a kormány most nem béremeléssel, hanem éppen ellenkezőleg, bércsökkentéssel számolja fel.

Az MKKSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvény alapján több ezer munkavállaló bérét csökkentsék, miközben a közszolgálatban dolgozók bére 7 éve nem nőtt. Ezért a 22 közszolgálati szakszervezetet tömörítő Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottságával (KÖZDEMOSZ) közösen, sztrájkkövetelést fogalmaztuk meg, melynek célja a tervezett módosítások megakadályozása, valamint az, hogy 2015-ben minden olyan közszolgálati munkavállaló, aki központi bérintézkedések által nem érintett, részesüljön 10 százalék, de legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedésben.

Úgy tűnik, követelésünk meghallgatásra talált, hiszen a Köztársasági Elnök a törvény visszaküldésekor az általunk megfogalmazottakra is hivatkozott:

„Jelen törvény a közszolgálatban, hivatásos szolgálatban dolgozók jogviszonyának lényeges kérdéseit módosítja, esetenként a korábbi szabályozáshoz képest hátrányosabban.”

A Köztársasági Elnök kifogásolja azt is, hogy a törvény előkészítése során az érintett szakszervezetekkel nem történt egyeztetés.

„A közszolgálatban dolgozók nagy számára is tekintettel az egyeztetés keretei között megvalósuló érdekképviselet elmaradását olyan súlyú mulasztásnak tartom, amely miatt a Törvénnyel ebben a formában nem tudok egyetérteni.” – fogalmaz Áder János.

Az MKKSZ ezért üdvözli a Köztársasági Elnök döntését. Bízunk benne, hogy a korábban elmaradt egyeztetések rövid időn belül megvalósulnak, és a törvény úgy módosul, hogy a közszolgálatban dolgozókat ne érje újabb hátrány.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk