Megjelent: 7 éve

Áder János visszaküldte a közszolgálati dolgozók bércsökkentéséről szóló törvényt

Az MKKSZ álláspontját elfogadva és tiltakozását megértve, Áder János köztársasági elnök nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a 2015. március 3-án elfogadott salátatörvényt /(T/3019. számú törvényjavaslat)/, amely több ezer közszolgálatban dolgozó bérének csökkentését eredményezte volna - áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt az államigazgatás és az önkormányzatok között – központi döntés alapján – feladat és hatáskör átadás történt. Ez a változás – amelynek következtében önkormányzati köztisztviselők kormánytisztviselői állományba kerültek – közel 12 ezer közigazgatási munkavállalót érintett.

A járási kormányhivatalokban komoly feszültséget okozott az a tény, hogy – az eltérített illetmények miatt – az azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki, azok javára, akik magukkal hozták a korábbi (önkormányzati) munkáltatójuk által eltérített illetményüket. Akik csak a bértábla szerinti besorolásnak megfelelő illetményben részesülnek, ezt – indokkal – nehezményezték.
Az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) akkor elérte, hogy a magasabb keresettel rendelkezők bére ne csökkenjen. Ugyanakkor nem sikerült elérni azt, hogy az azonos munkát végző kormánytisztviselők azonos bérezésben részesüljenek.

A Köztársasági Elnök által most visszaküldött törvényjavaslat lehetőséget adott volna arra, hogy az egyenlőtlenséget a kormány most nem béremeléssel, hanem éppen ellenkezőleg, bércsökkentéssel számolja fel.

Az MKKSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvény alapján több ezer munkavállaló bérét csökkentsék, miközben a közszolgálatban dolgozók bére 7 éve nem nőtt. Ezért a 22 közszolgálati szakszervezetet tömörítő Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottságával (KÖZDEMOSZ) közösen, sztrájkkövetelést fogalmaztuk meg, melynek célja a tervezett módosítások megakadályozása, valamint az, hogy 2015-ben minden olyan közszolgálati munkavállaló, aki központi bérintézkedések által nem érintett, részesüljön 10 százalék, de legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedésben.

Úgy tűnik, követelésünk meghallgatásra talált, hiszen a Köztársasági Elnök a törvény visszaküldésekor az általunk megfogalmazottakra is hivatkozott:

„Jelen törvény a közszolgálatban, hivatásos szolgálatban dolgozók jogviszonyának lényeges kérdéseit módosítja, esetenként a korábbi szabályozáshoz képest hátrányosabban.”

A Köztársasági Elnök kifogásolja azt is, hogy a törvény előkészítése során az érintett szakszervezetekkel nem történt egyeztetés.

„A közszolgálatban dolgozók nagy számára is tekintettel az egyeztetés keretei között megvalósuló érdekképviselet elmaradását olyan súlyú mulasztásnak tartom, amely miatt a Törvénnyel ebben a formában nem tudok egyetérteni.” – fogalmaz Áder János.

Az MKKSZ ezért üdvözli a Köztársasági Elnök döntését. Bízunk benne, hogy a korábban elmaradt egyeztetések rövid időn belül megvalósulnak, és a törvény úgy módosul, hogy a közszolgálatban dolgozókat ne érje újabb hátrány.
  • 2021.10.21Delta variáns - félelmek, hiedelmek, veszélyek... Mit kell tudni a harmadik oltásról? Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház OHI Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Tavaszi rendezvénysorozatunk során előadásában a Covid19 járványról, a vírus terjedéséről és a megelőzésről beszélt. Mostani előadásában a DELTA variáns okozta vélt és valós félelmekről, veszélyekről, a következő időszakra előrelátható helyzetről és a harmadik oltás kapcsán felmerülő bizonytalanságokról beszél. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ingyenes pályázatíró tréning indult

Az első tréningre péntekig lehet jelentkezni - ismertette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Teljes cikk

Zala megyében robbant be legjobban az álláshirdetések száma

A meghirdetett állásokra érkezett pályázatok száma a 2019-es adatokhoz képest országos átlagban 3,3 százalékkal nőtt. Teljes cikk

Alkotmánybíróság: adható többletjog az oltottaknak

Az Ab megállapította, hogy az alaptörvény alapján veszélyhelyzet idején egyes alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy az alaptörvényben... Teljes cikk