Megjelent: 10 éve

Adóbírsággal jár a k+f tevékenység rossz besorolása

Körültekintően kell eljárni az egyes tevékenységek kutatás-fejlesztés (k+f) besorolásánál, mert a tévedés következménye adóbírság és késedelmi pótlék lehet - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC). Teljes bizonyosságot az úgynevezett "Frascati kézikönyv" alkalmazása sem jelent - írja a Magyar Nemzet.

Január 1-jétől a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény már tartalmazza azt az előírást, hogy az ún. "Frascati kézikönyv" legyen az irányadó annak eldöntésekor, hogy egy adott tevékenység k+f tevékenységnek minősül-e vagy sem.

A kézikönyv alkalmazása viszont ellentmondásos, hiszen annak ellenére, hogy nem törvény (kizárólag egy nemzet k+f-re fordított humán- és pénzügyi erőforrásainak mérésével foglalkozik), a gyakorlatban az adóhatóság megtámadhatja azon tevékenységek besorolását, melyeket a kézikönyv adott kategóriája nem fed le.

A PwC szerint különösen körültekintően kell eljárni a társadalomtudományok, a humántudományok, a szoftverfejlesztés, a szolgáltatási tevékenységek, az elsődleges k+f tevékenységet támogató tevékenységek, például a piackutatás, az iparági elemzés, az adatgyűjtés stb. területén.

Amennyiben ugyanis az adózó olyan tevékenység költségével csökkenti adóalapját vagy adófizetési kötelezettségét, amely nem minősíthető k+f tevékenységnek, vagy amelyet nem a törvényi feltételeknek megfelelő személytől rendelt meg, akkor egy esetleges adóellenőrzés során az adóhatóság adóhiányt állapíthat meg, és az adóhiány 50 százalékának megfelelő adóbírságot és időarányos késedelmi pótlékot vethet ki.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk