Megjelent: 6 éve

Adócsökkentést tervez a kormány, de marad a 27 százalékos áfakulcs

A kabinet várhatóan már a jövő héten tárgyalja a 2016-os költségvetés első változatát, amelyet még a nyári szünet előtt el is akar fogadtatni az Országgyűléssel. A VS.hu úgy tudja, hogy a minisztériumok azt az utasítást kapták, hogy alapvetően az idei számokkal dolgozzanak.

Mellár Tamás közgazdász, aki korábban az Orbán-kormány ideje alatt a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt, úgy számolt a VS.hu kérdésére, hogy az oktatás, az egészségügy és a szociális ágazat támogatása legalább ezermilliárd forinttal marad el a 2010 előtti időszaktól.
Amit az elmúlt 4-5 évben kivontak a közszolgáltatásokból, azt jövőre sem pótolják, inkább néhány adónemet mérsékelnek.

A tervek szerint fokozatosan kivezetik a bankadót, egykulcsos, várhatóan 10 százalékos társasági adó lesz. Ez utóbbit egyébként már az idei költségvetési törvény szintén tartalmazza. Így jövőre várhatóan mintegy 60 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. A különadók kivezetésének ütemezése még nem ismert. A pénzintézetek esetében például még a Bankszövetséggel is meg kell állapodnia a kormánynak, aminek a tétje évente mintegy 150 milliárd forint.

Jövőre további 14,5 milliárd forintot fordít a kormány a családi adókedvezményekre; ez már most is 240 milliárd forintot tesz ki. A kétgyermekesek örülhetnek: a gyermekenként eddig beszámított 10 ezer forint 2016-tól 12 ezer 500 forintra nő.

A 27 százalékos áfakulcsot azonban nem csökkentik e tervezet szerint. Vagyis, miként a VS.hu írja, maradnak az elmúlt években hangoztatott és követett elv mellett: a munkát terhelő adók helyett inkább a fogyasztáson keresztül szedi be az állam a bevételeket.

Napi Gazdaság/VS.hu
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter