Adóreformnyi pénzt vadászik az APEH"/>
Megjelent: 12 éve

Adóreformnyi pénzt vadászik az APEH

Összesen csaknem 500 milliárd forintnyi közpénzzel tartozik az adóhatóságnak az a 2993 cég és magánszemély, amelyeknek/akiknek a listáját honlapján közölte az APEH. Az adóreform ügye azonban nem tőlük függ, mert a rég lejárt követelések behajtására az APEH is alig lát esélyt. A lista inkább az üzletfeleknek szól.

Közzétette honlapján az adóhivatal a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek és magánszemélyek listáját. Az összesen 2993 nevet tartalmazó két felsorolásban szerepel például Tocsik Márta, akit az MSZP és az SZDSZ pártfinanszírozási botrányáért ítéltek el, és az Ezüsthajó Kft., amelynek az Orbán-kormány adott számos megbízást.

A listákból nem derül ki, hogy ki mekkora tartozást (meg nem fizetett adót, büntetést és késedelmi kamatot) halmozott fel, de lapunk az adóhivataltól megtudta, hogy a két lista szereplői összesen 498,5 milliárd forinttal tartoznak az államnak. Összehasonlításként: Gyurcsány Ferenc először 200, majd 100 milliárd forintos adókönnyítést tartott lehetségesnek (később semekkorát), közgazdászok szerint pedig legalább 500 milliárd forintnyi adóátrendezés lendítene érdemben a magyar gazdaság versenyképességén.

A köz régi adósainak most közölt listája nyomán túl sok bevételre nem számíthat az APEH. Mint azt lapunk megtudta, a listán szereplő 2191 cég jó része felszámolás alatt áll, így 287 milliárd forintnyi köztatozás behajtására már az adóhivatal sem lát esélyt. Az APEH elsősorban inkasszóval vagy vagyontárgyak értékesítésével jut pénzhez, a nyilvánosság ereje ilyen régi adósok esetén alig számít.

A lista elsősorban az üzletfeleknek szól, akik az adóhatóság tapasztalata szerint figyelik is azt: több cég jelentkezik és kéri, hogy töröljék a listáról, de tapasztalatok szerit a nagyjából 800 érintett vállalat közül mindössze 1-2 szerepel tévedésből a felsorolásban.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter