Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Adós szervezet nem kap egy százalékot

Az alapítványokat, társadalmi szervezeteket, közalapítványokat nem illeti meg az szja-ból számukra felajánlott 1 százalékos összeg, ha 2008. augusztus 1-je és a kedvezményezetti státusz kezdete között, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozásuk van, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

Az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti: az adatlapot legkésőbb 2008. szeptember 1-jéig juttatják el a kedvezményezetteknek. A tájékoztató szerint köztartozásnak minősül nem csupán az állami adóhatóságnál, hanem a vámhatóságnál, az önkormányzati adóhatóságnál, vagy más szervezetnél nyilvántartott, törvényből eredő fizetési kötelezettség. A köztartozás vizsgálata során az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás összegét csökkenteni kell az ugyanazon hatóságnál nyilvántartott túlfizetés összegével.

Annak a magánszemélynek a rendelkező nyilatkozata, aki olyan szervezet részére ajánlotta fel adója 1 százalékát, amelyik a kérdéses időszakban köztartozással rendelkezik, érvénytelen - hívja fel a figyelmet az APEH. Az adóhatóság a magánszemélyt a rendelkező nyilatkozat érvénytelenségéről az elutasítástól számított 30 napon belül, az érvénytelenség konkrét okának megjelölése nélkül, határozattal értesíti.

Tavaly a személyi jövedelemadóból felajánlott 1+1 százalékok összege megközelítette a 14,4 milliárd forintot. A 27 576 kedvezményezettből 27 426 civil szervezet, 144 egyház, 6 pedig kiemelt költségvetési előirányzat volt. Az érvényes felajánlásokban szereplő összeg a 26,1 milliárd forintos elvi keret 55 százalékát tette ki. Az APEH 2007-ben 4 426 millió adófizető magánszemély személyi jövedelemadó bevallását, munkáltatói elszámolását, illetve adóhatósági adómegállapítást kérő nyilatkozatát dolgozta fel, ennyien rendelkezhettek volna személyi jövedelemadójuk meghatározott részének 1-1 százalékáról, összesen 26,1 milliárd forintról. Erről az összegről azonban a potenciális nyilatkozók 73,9 százalékának, azaz a progresszíven adózó 3 272 millió magánszemélynek volt lehetősége nyilatkozni.

Tavaly az szja bevallást benyújtó, adóhatósági adómegállapítást kérő, illetve munkáltatója útján elszámoló 4 426 millió adófizető magánszemély 38,1 százaléka, azaz 1 688 millió magánszemély rendelkezett több mint 2,5 millió érvényes nyilatkozatban személyi jövedelemadója 1, illetőleg 1+1 százalékáról. Az adóhatóság tavaly 206 ezer nyilatkozat (7,5 százalék) érvénytelenségét állapította meg.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter