Megjelent: 15 éve

Ágazati minimálbér?

Januártól 57 ezer forint lesz a minimálbér összege, a versenyszférának pedig hatszázalékos keresetnövekedést javasol az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT). Az egyeztetések tovább folytatódnak, s akár szakmánként, ágazatonként is változhat a minimálbér mértéke - fogalmazott a Világgazdaság kérdésére Csizmár Gábor. A szaktárca vezetője szerint előnyösen kell megkülönböztetni a szakmunkásokat, s az is elképzelhető, hogy egy-egy szakmán belül a képzettség mértékének megfelelően alakuljanak a minimumkeresetek.

Hamarosan a közszférára vonatkozó bérmegállapodások is megszülethetnek. Itt szintén hatszázalékos keresetnövekedésre számíthatnak az érintettek, még ha más konstrukcióban is, mint a versenyszféra munkavállalói. A köztisztviselők nagy része illetmény-, egy része viszont teljesítményfüggő lesz, míg a közalkalmazottak bére két ütemben növekszik, jövő év januárban, illetve szeptemberben - mondta a miniszter.

A minimálbért érintő nyolcfordulós tárgyalás eredményeként a felek arról is megállapodtak, hogy az OÉT javasolja az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek, ellenőrizze kiemelten a minimálbérre vonatkozó előírások betartását. Zs. Szőke Zoltán, az OÉT munkaadói oldalának szóvivője szerint akinek félnie kell a szigorúbb munkaügyi ellenőrzésektől, az nem tartozik az ő érdekkörükbe. Vannak, akik rákényszerülnek, hogy feketén foglalkoztassanak, vagy vállaljanak munkát, de az ilyen megállapodásoknak épp az a lényege, hogy tisztességesebb legyen a foglalkoztatottság - fogalmazott lapunknak.

Nem teljesült az a szakszervezeti igény, hogy a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor, valamint a normarendezéseknél a helyi érdekképviseletek véleményezési jogot kapjanak. Ez utóbbit azért tartja kiemelten fontosnak a munkavállalói oldal, mert nem érzi garantáltnak a minimálbér kifizetését.

Azokban az ágazatokban, ahol teljesítménybérezés van, gyakran olyan abnormális normarendszert állapítanak meg, amely nem teljesíthető, a helyi szakszervezet azonban sok esetben jobban megítélheti ezek teljesíthetőségét, mint a munkaügyi felügyelők - mondta Wittich Tamás, a munkavállalói oldal szóvivője.

A pénteken aláírt háromoldalú megállapodásba bekerült, hogy 2005. szeptember 15-ig az OÉT újraértékeli a hatszázalékos keresetemelési ajánlat teljesülését. Többek között a GDP 4, valamint a termelékenység 3-3,5 százalékos javulását, a foglalkoztatás 0,5-1 százalékos bővülését, a fogyasztói árszínvonal éves átlagú 4,5 százalékos emelkedését tekintik alapfeltételnek. Amenynyiben ezek nagymértékben eltérnek, akkor a tanács jövő szeptemberben újabb ajánlást tesz.

Az OÉT-megállapodás szerint jövőre az adómentesen adható iskolakezdési támogatás 17 ezer, a melegétkeztetés nyolcezer, a hidegétkezési jegy értéke pedig négyezer forintra emelkedik.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter