Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Aggódnak, de nem tesznek semmit a korrupció ellen a cégek

A világ vezető nagyvállalatait egyre jobban aggasztják a korrupciós ügyek, és egyre nagyobb kihívás számukra, hogy szilárd korrupcióellenes struktúrával rendelkezzenek - derül ki a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég felméréséből, amelyet 64 ország mintegy 660 vállalatvezetőjének megkérdezésével készítettek.

images

A cég közleményében megállapítja: közel öt évvel ezelőtt készített hasonló felméréséhez képest jelentősen nőtt azoknak a száma, akiknek nagy kihívást jelentenek a vesztegetés- és korrupcióellenes harccal kapcsolatos problémák és feladatok. Az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban több mint 50 százalékos emelkedést mutattak ki ezzel kapcsolatban.

Petrus Marais, a KPMG illetékes üzletágának globális vezetője a közleményben jelezte: a korrupció különösen ott akut probléma, ahol a cégek nehezen ellenőrizhető, esetlegesen vesztegetések csatornájaként szolgáló, harmadik felekkel kerülnek kapcsolatba.

A felmérés szerint a válaszadók ugyan elismerik, hogy a korrupcióellenes küzdelemben ez jelenti a legnagyobb gondot, mégsem fektetnek kellő hangsúlyt arra, hogy munkavállalóikat, beszállítóikat és egyéb üzleti partnereiket jogkövető magatartásra bírják. A válaszadók közel fele arról számolt be, hogy nem azonosítja kockázatosnak minősíthető partnereit, több mint fele pedig nem élt az ellenőrzési és auditálási lehetőségekkel, még akkor sem, amikor azt egyébként az adott partnerrel kötött szerződés lehetővé tette volna számára.

A cégek számára nagy kihívás a vesztegetési és korrupciós kockázatok felmérése és értékelése. A felmérésből kiderült, hogy miközben a globalizáció hozadékaként egyre több cég gondolkozik felvásárlásokban, meglepően kevesen gondolnak az ennek során szóba jöhető vesztegetési és korrupciós kockázatok következményeire.

A vállalatvezetők növekvő aggodalmuknak adtak hangot amiatt is, hogy nem rendelkeznek elegendő erőforrással a vesztegetési és korrupciós kockázatok kezeléséhez.

A KPMG könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó társaságok globális hálózata. Tagtársaságai 155 országban működnek, és több mint 162 000 szakembert foglalkoztatnak világszerte. A KPMG Magyarországon 8000 munkatársat foglalkoztat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter