Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a korengedményes nyugdíjért

Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért több szakszervezet közösen - jelentette be Székely Tamás, az akciót kezdeményező vegyipari érdekvédelem (VDSZ) elnöke kedden közleményben.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint ugyanis a kedvezmény megtartása nem költségvetési kérdés, hiszen ebben a konstrukcióban a munkáltató előre kifizeti a nyugdíjbiztosítónak az érintettek későbbi járadékát. A lehetőséggel elsősorban a létszámcsökkentéskor élnek a cégek azért, hogy megmentsék a munkanélküliségtől a nyugdíj felé közeledő dolgozóikat.

Az év végén megszűnik az a többször módosított kormányrendelet, amelynek alapján korengedménnyel nyugdíjba mehetnek azok a dolgozók, akiknek az előrehozott nyugdíjig hátralévő időszak járulékát egyben befizeti a munkáltató. A szakszervezetek azonban a kedvezmény megtartását követelik. Székely Tamás kijelentette: a nyugdíjkorhatár emelése és az előrehozott nyugdíj életkortól függő csökkentése miatt különösen fontos a korengedmény megtartása, sőt annak fejlesztése.

A szakszervezet kész javaslatot tenni a változtatásra, s a szakmai egyeztetést aláírásgyűjtéssel igyekszik kiharcolni - áll a közleményben. Székely Tamás emlékeztet rá, hogy 2011-től a férfiak részére megszűnik a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíj lehetősége, így ők még az e hónap végéig hatályos korengedményes jogszabály szerint is csak kisebb összegű nyugdíjra lennének jogosultak. Az 1952-es és 1953-as születésű nők viszont 2012. december 31-ig vehetik igénybe az előrehozott, teljes járadékot biztosító visszavonulást.

A VDSZ az aláírásgyűjtési akcióval azt akarja elérni, hogy a korengedményes nyugdíj ne csak megmaradjon, hanem nemtől függetlenül mindenkire érvényes legyen, a járadék csökkentése nélkül.

A vegyipari érdekvédelem a napokban bejelentett országos akciósorozata következő állomásaként megkezdte az aláírások gyűjtését, amelyhez azonnal több ágazat is csatlakozott. Székely szerint néhány nap múlva több tízezres támogatói listát juttatnak el a kormányhoz. Az elnök emlékeztet rá, hogy akciótervük első állomásaként a vegyipari ágazat is részt vett, sőt szervezte a december 4-i szakszervezeti demonstrációt, amelyen egyebek mellett a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj megtartását, valamint a 40 éves szolgálati idő után járó, diszkrimináció nélküli nyugdíjlehetőség bevezetését követelte.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter