Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Állami kitüntetéseket adott át Pálinkás József

Tízen vehették át Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől március 15. alkalmából a köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket az Akadémián. A Magyar Tudományos Akadémia szerdai közleménye szerint a díjazottak között számos tudományág képviselői megtalálhatók.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Hegyi Klára, az MTA doktora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, aki a törökkori Magyarország történelmének feltárásában végzett több évtizedes, nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű munkásságáért és példaadó szakmai tevékenységéért részesült elismerésben.

Kovácsné Láng Editet, a biológiai tudományok kandidátusát, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadóját a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el a magyar hosszútávú ökológiai kutatási hálózat létrehozásában játszott meghatározó szerepéért, a hazai erdőssztyepp-ökoszisztémák témájában és a globális környezeti változások várható hatásainak elemzésében végzett eredményes kutatásaiért.

Párkányi László, az MTA doktora, professor emeritus, a Természettudományi Kutatóközpont Szerves Kémiai Intézetének tudományos tanácsadója az anyagtudományok, különösen a szerkezeti kémia és a röntgen-krisztallográfia területén végzett több mint négy évtizedes kimagasló tevékenységéért vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el Vass Imrét, az MTA doktorát, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének igazgatóját a növények fotoszintetikus fényenergia-hasznosításának, valamint a fotoszintetikus apparátus mechanizmusainak vizsgálatában elért kiemelkedő tudományos eredményekért, amelyek lehetővé tették a növények stressztűrésének jellemzésére alkalmas diagnosztikai eljárások kidolgozását és alkalmazását.

Ugyancsak a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Vinkler Péter, az MTA doktora, a Természettudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, aki a nemzetközileg is kiemelkedő tudománymetriai eredményeiért, a vérszegénység megelőzésére kifejlesztett FERROCOMP-termék sikeréhez való hozzájárulásáért, továbbá több évtizedes kutatásszervezési munkájáért részesült elismerésben.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Anton Attilát, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének igazgatóját a kolontári vörösiszap-katasztrófa kárelhárításában, a szennyezett terület mielőbbi rehabilitációjának tudományos megalapozásában végzett kiemelkedő munkájáért, valamint számos környezetvédelmi projekt megvalósítása során elért eredményeiért.

Orosz Ferencet, az MTA doktorát, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének tudományos tanácsadóját a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki a gyógyszerkutatásban elért jelentős eredményekért, valamint az idegrendszeri megbetegedések terén végzett kutatómunkájáért.

A magyarországi reneszánsz és humanizmus latin irodalmának és képzőművészetének kutatásában végzett eredményes tudományos munkájáért, valamint Janus Pannonius összes művei kritikai kiadásának szerkesztéséért vehette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Ritoókné Szalay Ágnes, aki nyugdíjasként a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének reneszánsz osztályán végez tudományos munkát.

Magyar Arany Érdemkeresztben részesült Nagy László, az MTA Titkársága gazdasági osztályának nyugalmazott osztályvezetője. Zemplén Győzőné Papp Éva, az MTA Titkárságának nyugalmazott osztályvezetője a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter