kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Állami kitüntetéseket adott át Pálinkás József

Tízen vehették át Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől március 15. alkalmából a köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket az Akadémián. A Magyar Tudományos Akadémia szerdai közleménye szerint a díjazottak között számos tudományág képviselői megtalálhatók.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Hegyi Klára, az MTA doktora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, aki a törökkori Magyarország történelmének feltárásában végzett több évtizedes, nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű munkásságáért és példaadó szakmai tevékenységéért részesült elismerésben.

Kovácsné Láng Editet, a biológiai tudományok kandidátusát, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadóját a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el a magyar hosszútávú ökológiai kutatási hálózat létrehozásában játszott meghatározó szerepéért, a hazai erdőssztyepp-ökoszisztémák témájában és a globális környezeti változások várható hatásainak elemzésében végzett eredményes kutatásaiért.

Párkányi László, az MTA doktora, professor emeritus, a Természettudományi Kutatóközpont Szerves Kémiai Intézetének tudományos tanácsadója az anyagtudományok, különösen a szerkezeti kémia és a röntgen-krisztallográfia területén végzett több mint négy évtizedes kimagasló tevékenységéért vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el Vass Imrét, az MTA doktorát, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének igazgatóját a növények fotoszintetikus fényenergia-hasznosításának, valamint a fotoszintetikus apparátus mechanizmusainak vizsgálatában elért kiemelkedő tudományos eredményekért, amelyek lehetővé tették a növények stressztűrésének jellemzésére alkalmas diagnosztikai eljárások kidolgozását és alkalmazását.

Ugyancsak a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Vinkler Péter, az MTA doktora, a Természettudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, aki a nemzetközileg is kiemelkedő tudománymetriai eredményeiért, a vérszegénység megelőzésére kifejlesztett FERROCOMP-termék sikeréhez való hozzájárulásáért, továbbá több évtizedes kutatásszervezési munkájáért részesült elismerésben.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Anton Attilát, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének igazgatóját a kolontári vörösiszap-katasztrófa kárelhárításában, a szennyezett terület mielőbbi rehabilitációjának tudományos megalapozásában végzett kiemelkedő munkájáért, valamint számos környezetvédelmi projekt megvalósítása során elért eredményeiért.

Orosz Ferencet, az MTA doktorát, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének tudományos tanácsadóját a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki a gyógyszerkutatásban elért jelentős eredményekért, valamint az idegrendszeri megbetegedések terén végzett kutatómunkájáért.

A magyarországi reneszánsz és humanizmus latin irodalmának és képzőművészetének kutatásában végzett eredményes tudományos munkájáért, valamint Janus Pannonius összes művei kritikai kiadásának szerkesztéséért vehette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Ritoókné Szalay Ágnes, aki nyugdíjasként a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének reneszánsz osztályán végez tudományos munkát.

Magyar Arany Érdemkeresztben részesült Nagy László, az MTA Titkársága gazdasági osztályának nyugalmazott osztályvezetője. Zemplén Győzőné Papp Éva, az MTA Titkárságának nyugalmazott osztályvezetője a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megérkeztek a KSH adatai: 354 500 forint volt a nettó kereset mediánértéke

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414 300 forint volt. Teljes cikk

Továbbra is kevés nő dolgozik a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az... Teljes cikk

A munkaidőnk mindössze 5 százalékát töltjük kommunikációval

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő... Teljes cikk