Megjelent: 10 éve

Állásinterjú: nem az egyetem hírneve, hanem a gyakorlati hely a fontos

A diplomák megszerzésének helye fokozatosan veszít a jelentőségéből, miközben a szakmai gyakorlat egyre fontosabb szempont az állást kínálóknak - vélte Vadas László, a CEMI Kft. igazgatója Heti Válasz felsőoktatási rangsorának megjelenése után az InfoRádió Aréna című műsorában.

images

images

Devich Márton, a Heti Válasz vezető szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetemeknek és főiskoláknak viszont még mindig lényeges, hogy hol állnak a rangsorban, és ez a pontszámaikból is kiolvasható.

Hatodszor készítette el a Heti Válasz és a CEMI Kft. a magyarországi felsőoktatási intézmények rangsorát. Eszerint úgy tűnik, megindult a felsőoktatás mennyiségi és minőségi szelekciója.

A Heti Válasz vezető szerkesztője azt mondta: hat év nagy idő, és látszik, hogy azoknál az intézményeknél, amelyek ez idő alatt végig az élvonalban végeztek, nyilvánvalóan magas színvonalú képzés zajlik. Ez a rangsor tehát egy nagyon fontos brand, amelyre az egyetemek és főiskolák is odafigyelnek - tette hozzá Devich Márton.

Vadas László szerint az állásinterjúk alapján az szűrhető le, hogy a munkahely elnyerése és a fizetés megállapítása szempontjából fontos, hol szerezte a jelölt a diplomáját. Ez a kritérium azonban évről évre veszít a jelentőségéből - jegyezte meg a szakember. Néhány éve még egyértelműen előnyben részesítették azokat, akik neves egyetemről érkeztek, mára viszont ez önmagában nem elegendő; kell, hogy legyen mellette valamilyen szakmai gyakorlat is - indokolt Vadas László.

Ha a munkáltatók azt látják, hogy egy felsőoktatási intézményben igen jó az elméleti oktatás színvonala, de semmilyen gyakorlati képzést nem kapnak a diákok, akkor óvatosabbak a felvételiző megítélésénél - fejtette ki a CEMI igazgatója, aki szerint ma már ugyancsak fontos a bizonyítottan jó nyelvtudás is.

InfoRádió
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter