Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Amerikaiak hozzák a legtöbb munkát

Az Egyesült Államokból érkező befektetésekből jön létre a legtöbb új munkahely azon beruházások közül, amelyek elindításában a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) részt vett 2014-ben - mondta el a HIPA elnöke hétfőn Budapesten. A járműipar és a szolgáltatóközpontok vezetnek.

Ésik Róbert a befektetésösztönző ügynökség 2014-es eredményeit ismertetve közölte, hogy a HIPA tavaly 60 beruházás elindításában vett részt, amelyek összértéke meghaladja az 1,66 milliárd eurót, és e befektetésekkel csaknem 11 ezer új munkahely jön létre Magyarországon.

A legtöbb működőtőke - csaknem 500 millió euró értékben - indiai vállalatok befektetéseiből érkezik. A második legnagyobb beruházó Kína, nem egészen 200 millió eurós beruházási volumennel, a harmadik Japán 150 millió euróval - ismertette a HIPA elnöke.

A létrejövő munkahelyek számát tekintve az amerikai beruházásokat (2700 új munkahely) az indiai (1600 munkahely) és a német (1400 állás) befektetések követik. Az új beruházásokat szektorok szerint csoportosítva kiemelkedik a járműipar, a befektetések összértékének több mint a fele - csaknem 870 millió eurónyi beruházás - ebben az iparágban valósul meg.

A legtöbb új munkahely a járműiparban és a szolgáltatóközpontokban létesül (3500, illetve 3600 új állás); vagyis az összes új munkahely mintegy kétharmada ezen a két területen jön létre.

A területi eloszlás változatlan, 2014-ben is Közép-Magyarország, valamint Észak- és Nyugat-Dunántúl régiókba érkezett a legtöbb új beruházás annak ellenére, hogy a HIPA igyekszik a kevésbé fejlett magyarországi régiókat is a befektetők figyelmébe ajánlani - mondta el Ésik Róbert.

A járműiparnak az új beruházásokon belüli súlyával kapcsolatban megjegyezte, érdemes továbbra is az autóiparra koncentrálni, mert ebben az iparágban jelentős a beszállítói kör, vagyis egy-egy új autóipari beruházással sok magyar kis és közepes vállalkozásnak nyílik lehetőség.

Ésik Róbert elmondta: a járműipar és a szolgáltatóközpontok várhatóan 2015-ben is kiemelt szektorok maradnak; a HIPA jelenleg 96 beruházási projektről tárgyal, ha ezek mind megvalósulnának, 18 ezer új munkahely jönne létre ebből több mint 8 ezer a járműiparban és a szolgáltatóközpontokban.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter