Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

APEH: az alkalmi munkavállalókkal van a legtöbb probléma

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalta a legtöbb mulasztást az első félévben végzett ellenőrzéseknél az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.

Az ellenőrzések elsősorban a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatására, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetésére koncentráltak - közölte kiadott tájékoztatójában az igazgatóság.

Összesen 818 esetben ellenőrizte a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatását, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetését 2009 első félévében a nyugat-dunántúli régió három megyéjében az adóhatóság. Az esetek 15,8 százalékában szankcionálta a feltárt szabálytalanságokat, csaknem 43 millió forint bírságot rótt ki, és 87 üzletet bezárt. Az adóhatóság azt tapasztalta, hogy számos esetben nem jött létre szabályszerű foglalkoztatás, és ebből következően a közterhek befizetése.

Az ellenőrzések közül 442 Győr-Moson-Sopron megyében, 165 Vasban, 211 pedig Zalában történt. Ennek megfelelően a legtöbb szankcionált szabálytalanságot, 71-et az elsőként említett megyében nevezte meg az APEH. A legtöbb üzletbezárás, szám szerint 47 ugyanott volt. Vasban 17, Zalában 23 üzletre került lakat.

Az AM könyvvel történő foglalkoztatásnál az esetek többségében hiányzott a dátum a könyvbe tett bejegyzésből, így egy bejegyzéssel akár több héten keresztül is foglalkoztathatták az alkalmi munkavállalót. Az APEH tapasztalatai szerint a napi állandó nyitvatartási idővel rendelkező kereskedelmi és vendéglátóipari egységek is szinte kizárólag "kiskönyves" munkavállalókat alkalmaztak. A félév során több olyan melegkonyhás vendéglátónál is ellenőriztek, ahol a 8-10 fős személyzet 90 százaléka AM könyves munkavállaló volt.

Az igazgatóság közlése szerint az AM könyves foglalkoztatás - és ezzel együtt a vele elkövetett visszaélés - a gazdaság szinte minden területére kiterjed.

A feltárt hiányosságok ellenére a nyugat-dunántúli igazgatóság önállóan, illetve társhatóságokkal közösen végzett következetes és rendszeres ellenőrzéseinek hatására az előző év megállapításaihoz képest 13,3 százalékos javulás tapasztalható a munkavállalók foglalkoztatásában - áll a közleményben.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter