Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 12 éve

Áramipar: megállapodás születhet a kedvezményes tarifáról

Várhatóan két héten belül megszületik a végső megállapodás a villamos energiaipari dolgozók kedvezményes tarifájáról, lényegében a mértékekben kell még egyezségre jutni - mondta Gál Rezső, az ágazati sztrájkbizottság vezetője, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZSZ) elnöke.

Az előzetes megállapodás szerint május első hetére tervezték a tárgyalások befejezését - emlékeztetett Gál Rezső. Hozzátette: a sztrájkbizottság és a kormányzat képviselőinek álláspontja közeledett egymáshoz. Lényegében a kedvezmény nagyságrendjének meghatározásán kívül már csak néhány technikai kérdés tisztázása van hátra.

A villamos energia piac készülő új modelljének megfelelően a kedvezményes tarifát az aktív dolgozók számára részben a munkáltató finanszírozná, és csak a nyugdíjasok kedvezményes áramárát fizetné meg az összes fogyasztó. Az ágazati dolgozók 100 éve fennálló kedvezményes tarifája jelenleg a lakossági áramár 63 százaléka. Ez a kedvezmény átlagosan évi 139.687 forint támogatást jelent az iparágban dolgozó 20 ezer aktív alkalmazottnak és 45 ezer nyugdíjasnak, illetve jogosult özvegynek. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) korábban közölte, hogy a száz éve létező kedvezményes tarifát a villamosenergia-piac megnyitásáig tartja fenn.

A Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZSZ), a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a LIGA Villamos- és Hőenergia-ipari Szövetsége által alakított sztrájkbizottság és a GKM február 7-én előzetes megállapodást kötött, aminek eredményeként a villamosenergia-ipari dolgozók 90 napra felfüggesztették bejelentett általános sztrájkjukat a végső megállapodás érdekében.

Az iparág három szakszervezete a kedvezmény megszüntetéséről szóló miniszteri bejelentés hatására januárban sztrájkbizottságot alakított. Az eredménytelen tárgyalások miatt a sztrájkbizottság február 6-ra figyelmeztető sztrájkot hirdetett, amit meg is tartottak. A munkabeszüntetés a villamosenergia rendszer biztonságát nem veszélyeztette.Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár