Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

ASZSZ: 5 százalékos reálkereset csökkenés várható

A kormány a konvergencia program vitájában még azt mondta, hogy 2007-ben 3,5-4 százalékos reálkereset csökkenés várható, ezzel szemben a kutatóintézetek által prognosztizált adatok szerint várhatóan 5 százalékos lesz a reálkereset csökkenés - közölte Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) az elnöke.

Ez azt jelenti - mondta a szakszervezeti vezető -, hogy a kormánynak nem volt fogalma arról, hogy a járulékemelés, a magas infláció hogyan teszi tönkre a reálértékét a magyarországi béreknek. Borsik János rámutatott: a kormány által a jövő évre tervezett 0,5-06 százalékos reálkereset-emelés nem lesz érzékelhető a munkavállalók számára. Másfél százalék alatt nem érzékelhető a növekedés, ezért a kormány jövő évi ajánlatát a szakszervezet nem fogadja el.

Az ASZSZ tárgyalási javaslatáról Borsik János elmondta, hogy legalább négy százalékos reálkereset-növekedést tud elfogadni az Országos Érdekegyeztető Tanácsban folytatandó tárgyalásokon.

A kormány meg akarta szüntetni a korkedvezményes nyugdíj rendszerét, de a szakszervezetekkel folytatott tárgyalás eredményeként a jogintézmény megmarad - emlékeztetett az elnök. A korkedvezményes nyugdíj járulékterheit 2008-tól fokozatosan terheli át a kormány a munkáltatókra, amely 20011-től válik teljessé.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter