kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Átadták az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Minden létrehozott érték sok tízezres értéktelenség ellen vív győzedelmes csatát és a szelíd szó, a kritikai szemlélet, az alázat a munkában, a kérlelhetetlenség a minőségben csak látszólag folytat egyenlőtlen küzdelmet az igénytelenséggel - idézi az InfoRádió az államfő beszédét a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán.

Schmitt Pál a díjazottakhoz szólva kiemelte: Önök az alkotásban és cselekvésben megosztott tehetségükkel azt bizonyítják, hogy - Ottlik Géza szavaival - a világ mégis különb hely, az emberi élet mégis nagyszabásúbb dolog, mint amilyennek emberi ésszel látszik. A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket a köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök társaságában nyújtotta át.

Kossuth-díjak

Schmitt Pál, a Magyarország köztársasági elnöke - Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth Nagydíjat adományozott Nemeskürty István Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek.

Kossuth-díjat vehetett át Berecz András népdalénekes, mesemondó; Blaskó Péter a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze; Czakó Gábor József Attila-díjas író, publicista, szerkesztő; Földes László "Hobo" előadóművész, dalszerző,; Kristóf Ágota író; Kubik Anna Jászai Mari-díjas színművész; Makkai Ádám költő, író, műfordító, nyelvész; Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas karmestere; Orosz István Balázs Béla- és Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész; Reigl Judit festőművész; Rófusz ferenc Oscar-díjas és Balázs Béla-díjas animációs- és rajzfilmrendező; Sándor György Jászai Mari-díjas előadóművész; Szabados György Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész; Vidnyánszky Attila Jászai Mari-díjas rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója. Megosztott Kossuth-díjban részesült Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes együttes két alapító tagja.

Széchenyi-díjak

A köztársasági elnök Széchenyi Nagydíjat adományozott Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjának világszerte számon tartott és nagyra becsült kémiai kutatásaiért és eredményeiért. Széchenyi-díjat vehetett át: Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, egyetemi tanár; É. Kiss katalin, az MTA levelező tagja, az MTA Nyelvtudományi Intézetének kutatóprofesszora; Erdei Anna, az MTA rendes tagja, immunbiológus; Inzelt György, a kémiai tudomány doktora, Istvánfi Gyula; a műszaki tudomány kandidátusa; Ybl Miklós- és Forster Gyula-díjas építészmérnök; Kun Miklós, a történettudomány kandidátusa, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára; Lénárd László, az MTA rendes tagja, neurobiológus, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének egyetemi tanára; Makara B. Gábor, az MTA rendes tagja; Monok István, az irodalomtudomány kandidátusa, irodalom- és művelődéstörténész, könyvtáros; Pósa Lajos, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa; Sólyom Jenő, az MTA rendes tagja, Állami díjas fizikus, az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetének kutatóprofesszora; Stépán Gábor, az MTA rendes tagja, gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi tanára; Szabó Miklós, az MTA rendes tagja, az ELTE Régészettudományi Intézetének kutatóprofesszora, egyetemi tanár; Szörényi László, az MTA doktora, József Attila-díjas irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója.

Magyar Köztársasági Érdemrend

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Seregély István nyugalmazott egri érseknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia volt elnökének.

Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozta Bolberitz Pál Széchenyi-díjas teológusnak; Bobrándi Gyula Széchenyi-díjas történésznek, írónak, esszéistának példaértékű irodalmi, történészi életműve elismeréseként; Zakar Ferenc Polikárpnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézete egyetemi tanárának.

Schmitt Pál a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Árkai Péter Széchenyi-díjas geológusnak; Besznyák István Széchenyi-díjas orvosnak, az MTA rendes tagjának; Bod Péter Ákosnak, a közgazdaságtudomány kandidátusának; Boross Imre nyugalmazott ügyvédnek, Csókay Andrásnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház idegsebészeti osztályvezető főorvosának; Frank Drevesnek, az AUDI AG Igazgatótanács tagjának; Entz Béla Állami díjas biológusnak; Fekete Gábor Széchenyi-díjas ökológusnak, botanikusnak, a MTA rendes tagjának, Hans Kaiser volt miniszternek; Keresztes Imrének, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyészének; Kiss Imrének, a Művészetek Palotája Kulturális Szolgáltató Kft. vezérigazgatójának; Klinghammer Istvánnak, az MTA rendes tagjának, az ELTE Informatikai Kar egyetemi tanárának; Korzenszky Richárd Miklósnak, a Tihanyi Bencés Apátság vezetőjének, Lapis Károly Széchenyi-díjas orvosnak; Márkus Mihálynak, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott püspökének; Pásztor Emil Széchenyi-díjas idegsebésznek, az MTA rendes tagjának; és nem utolsó sorban Szendi József nyugalmazott veszprémi érseknek.

A Kossuth-díjat Kovács Apollónia előadóművész helyett unokahúga vette át, Reigl Judit pedig később kapja meg az elismerést. A Széchenyi Nagydíjat Oláh György nevében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vett át. A Széchenyi-díjjal kitüntetett Csíkszentmihályi Mihály később veszi át az elismerést. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kiss Imre helyett lánya vette át a díjat.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk