Megjelent: 9 éve

Átadták az idei Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Minden létrehozott érték sok tízezres értéktelenség ellen vív győzedelmes csatát és a szelíd szó, a kritikai szemlélet, az alázat a munkában, a kérlelhetetlenség a minőségben csak látszólag folytat egyenlőtlen küzdelmet az igénytelenséggel - idézi az InfoRádió az államfő beszédét a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán.

Schmitt Pál a díjazottakhoz szólva kiemelte: Önök az alkotásban és cselekvésben megosztott tehetségükkel azt bizonyítják, hogy - Ottlik Géza szavaival - a világ mégis különb hely, az emberi élet mégis nagyszabásúbb dolog, mint amilyennek emberi ésszel látszik. A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket a köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök társaságában nyújtotta át.

Kossuth-díjak

Schmitt Pál, a Magyarország köztársasági elnöke - Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth Nagydíjat adományozott Nemeskürty István Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek.

Kossuth-díjat vehetett át Berecz András népdalénekes, mesemondó; Blaskó Péter a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze; Czakó Gábor József Attila-díjas író, publicista, szerkesztő; Földes László "Hobo" előadóművész, dalszerző,; Kristóf Ágota író; Kubik Anna Jászai Mari-díjas színművész; Makkai Ádám költő, író, műfordító, nyelvész; Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas karmestere; Orosz István Balázs Béla- és Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész; Reigl Judit festőművész; Rófusz ferenc Oscar-díjas és Balázs Béla-díjas animációs- és rajzfilmrendező; Sándor György Jászai Mari-díjas előadóművész; Szabados György Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész; Vidnyánszky Attila Jászai Mari-díjas rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója. Megosztott Kossuth-díjban részesült Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes együttes két alapító tagja.

Széchenyi-díjak

A köztársasági elnök Széchenyi Nagydíjat adományozott Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjának világszerte számon tartott és nagyra becsült kémiai kutatásaiért és eredményeiért. Széchenyi-díjat vehetett át: Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, egyetemi tanár; É. Kiss katalin, az MTA levelező tagja, az MTA Nyelvtudományi Intézetének kutatóprofesszora; Erdei Anna, az MTA rendes tagja, immunbiológus; Inzelt György, a kémiai tudomány doktora, Istvánfi Gyula; a műszaki tudomány kandidátusa; Ybl Miklós- és Forster Gyula-díjas építészmérnök; Kun Miklós, a történettudomány kandidátusa, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára; Lénárd László, az MTA rendes tagja, neurobiológus, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének egyetemi tanára; Makara B. Gábor, az MTA rendes tagja; Monok István, az irodalomtudomány kandidátusa, irodalom- és művelődéstörténész, könyvtáros; Pósa Lajos, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa; Sólyom Jenő, az MTA rendes tagja, Állami díjas fizikus, az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetének kutatóprofesszora; Stépán Gábor, az MTA rendes tagja, gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi tanára; Szabó Miklós, az MTA rendes tagja, az ELTE Régészettudományi Intézetének kutatóprofesszora, egyetemi tanár; Szörényi László, az MTA doktora, József Attila-díjas irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója.

Magyar Köztársasági Érdemrend

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Seregély István nyugalmazott egri érseknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia volt elnökének.

Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozta Bolberitz Pál Széchenyi-díjas teológusnak; Bobrándi Gyula Széchenyi-díjas történésznek, írónak, esszéistának példaértékű irodalmi, történészi életműve elismeréseként; Zakar Ferenc Polikárpnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézete egyetemi tanárának.

Schmitt Pál a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Árkai Péter Széchenyi-díjas geológusnak; Besznyák István Széchenyi-díjas orvosnak, az MTA rendes tagjának; Bod Péter Ákosnak, a közgazdaságtudomány kandidátusának; Boross Imre nyugalmazott ügyvédnek, Csókay Andrásnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház idegsebészeti osztályvezető főorvosának; Frank Drevesnek, az AUDI AG Igazgatótanács tagjának; Entz Béla Állami díjas biológusnak; Fekete Gábor Széchenyi-díjas ökológusnak, botanikusnak, a MTA rendes tagjának, Hans Kaiser volt miniszternek; Keresztes Imrének, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyészének; Kiss Imrének, a Művészetek Palotája Kulturális Szolgáltató Kft. vezérigazgatójának; Klinghammer Istvánnak, az MTA rendes tagjának, az ELTE Informatikai Kar egyetemi tanárának; Korzenszky Richárd Miklósnak, a Tihanyi Bencés Apátság vezetőjének, Lapis Károly Széchenyi-díjas orvosnak; Márkus Mihálynak, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott püspökének; Pásztor Emil Széchenyi-díjas idegsebésznek, az MTA rendes tagjának; és nem utolsó sorban Szendi József nyugalmazott veszprémi érseknek.

A Kossuth-díjat Kovács Apollónia előadóművész helyett unokahúga vette át, Reigl Judit pedig később kapja meg az elismerést. A Széchenyi Nagydíjat Oláh György nevében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vett át. A Széchenyi-díjjal kitüntetett Csíkszentmihályi Mihály később veszi át az elismerést. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kiss Imre helyett lánya vette át a díjat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk