Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Autonómok: rendezni kell a közalkalmazottak bérét

A 2014-re vonatkozó bértárgyalásokon kiemelten kell kezelni a közalkalmazottak bérének rendezését, valamint a létminimumhoz kell igazítani a minimálbért és országos bérmegállapodásra is szükség van - véli az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ).

Az érdekképviselet pénteki közleményében kifejti: egyetértenek a napokban megjelent szakszervezeti béremelési igényekkel: a legkisebb munkabér és a bérminimum 6 százalékkal, valamint a keresetek 4,5 százalékkal való emelését szeretnék elérni, ami azt jelenti, hogy a minimálbér a jelenlegi 98 ezer forintról 104 ezer, a bérminimum pedig 114 ezer forintról 121 ezer forintra nőne.

Az Autonómok országos bérmegállapodást, a közalkalmazottak bérének rendezését, a minimálbérnek a létminimumhoz való igazítását is szorgalmazzák.

A gazdasági társaságok versenyképességének megtartását figyelembe véve a konföderáció fontosnak tartja azt is, hogy a kiskeresetűek nettó bérére kisebb adókulcs vonatkozzon. A szakszervezet ezek mellett az alkalmazotti kedvezmény újra bevezetését is elképzelhetőnek, sőt fontosnak tartja.

A szakszervezeti szövetség szerint "döbbenetes", hogy állami alkalmazottak tízezrei dolgoznak a minimálbér szintje alatti alapbéren napi 8 órában úgy, hogy a kerestük meg sem közelíti a létminimumot. Az ASZSZ ezért a közalkalmazotti tábla rendezését is alapvető tárgyalási pontnak tartja a 2014. évre vonatkozóan.

A minimálbér kérdése mellett a jövő évi bértárgyalások során nemcsak erre, hanem országos bérajánlásra kell törekedni Székely Tamás, az ASZSZ elnöke szerint. Az Autonómok abban érdekeltek, hogy a minimálbér nettó értéke elérje a létminimumot, amely saját szakértői számításaik szerint már 2011-ben is 97 ezer 340 forint volt - hívta fel a figyelmet az elnök a közlemény szerint.

A szakszervezet kiemeli, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése óta nincs érdemi párbeszéd a szociális partnerek között, s ez a bértárgyalások során jelentősen megnehezíti az ágazatok és a munkahelyi szervezetek megállapodásait. Ennek ellenére az ASZSZ tagszervezetei idén az átlagosnál eredményesebbek voltak: ahol volt esély az érdemi párbeszédre, ott 3 és 5,5 százalékos béremelést hajtottak végre az idén; ez jelenősen meghaladja más konföderációk átlagát.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk