kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Az afrikai diplomások helyzetét vizsgálták

Az Educatio Kht. Felsőoktatási Műhely című folyóiratában a világ minden meghatározó régiójának pályakövetési rendszerét vizsgálták kutatók, szakemberek, ezúttal Afrika pályakövető rendszerére került a sor.

Mindeddig az afrikai diplomások elhelyezkedési esélyeiről és körülményeiről kevés adat állt a rendelkezésre, mert bár az UNESCO 1980-tól több kutatást támogatott, azok inkább a foglalkoztatottsági mutatókra fókuszáltak, az elhelyezkedési esélyeket nem vizsgálták, a diplomás pályakövetésre sem volt mód.

1996-1999 között azonban 10 pályakövetési vizsgálat készült, az Afrikai Egyetemek Szövetsége (Association of African Universities) támogatásával és 6 ország (Ghána, Kenya, Malawi, Nigéria, Tanzánia, Uganda) részvételével.

A program során a Kasseli Egyetem kutatói által kidolgozott módszertani elemeket alkalmazták, a sztenderdizált alapokat dokumentumelemzéssel, illetve az oktatók, a munkaerő-piaci szereplők és a hallgatók körében végzett kérdőíves felméréssel egészítették ki. Összesen több mint 6000 diplomás körében végezték a kutatást, elsősorban a 10-15 éve végzett egyetemistákat kérdezték munkaerő-piaci elhelyezkedésük részleteiről, karrierútjukról és a megszerzett diploma gyakorlatban való alkalmazhatóságáról.

Az első szakaszban elkészült tíz esettanulmányt a második szakaszban összehasonlító vizsgálatoknak vetették alá. 2000 februárjában Pretoriában, majd 2000 augusztusában Kasselben workshopokat szerveztek, amelyek szakmai ismeret-bővítési lehetőségeket is nyújtottak a programban részt vevő afrikai kutatók számára.

A kutatások eredményeit egy 2001-ben Fokvárosban szervezett konferencián (Globalisation and Higher Education: View from the South) ismertették és összegezték, amely ezen a linken olvasható.

Edupress.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek