Megjelent: 14 éve

Az afrikai diplomások helyzetét vizsgálták

Az Educatio Kht. Felsőoktatási Műhely című folyóiratában a világ minden meghatározó régiójának pályakövetési rendszerét vizsgálták kutatók, szakemberek, ezúttal Afrika pályakövető rendszerére került a sor.

Mindeddig az afrikai diplomások elhelyezkedési esélyeiről és körülményeiről kevés adat állt a rendelkezésre, mert bár az UNESCO 1980-tól több kutatást támogatott, azok inkább a foglalkoztatottsági mutatókra fókuszáltak, az elhelyezkedési esélyeket nem vizsgálták, a diplomás pályakövetésre sem volt mód.

1996-1999 között azonban 10 pályakövetési vizsgálat készült, az Afrikai Egyetemek Szövetsége (Association of African Universities) támogatásával és 6 ország (Ghána, Kenya, Malawi, Nigéria, Tanzánia, Uganda) részvételével.

A program során a Kasseli Egyetem kutatói által kidolgozott módszertani elemeket alkalmazták, a sztenderdizált alapokat dokumentumelemzéssel, illetve az oktatók, a munkaerő-piaci szereplők és a hallgatók körében végzett kérdőíves felméréssel egészítették ki. Összesen több mint 6000 diplomás körében végezték a kutatást, elsősorban a 10-15 éve végzett egyetemistákat kérdezték munkaerő-piaci elhelyezkedésük részleteiről, karrierútjukról és a megszerzett diploma gyakorlatban való alkalmazhatóságáról.

Az első szakaszban elkészült tíz esettanulmányt a második szakaszban összehasonlító vizsgálatoknak vetették alá. 2000 februárjában Pretoriában, majd 2000 augusztusában Kasselben workshopokat szerveztek, amelyek szakmai ismeret-bővítési lehetőségeket is nyújtottak a programban részt vevő afrikai kutatók számára.

A kutatások eredményeit egy 2001-ben Fokvárosban szervezett konferencián (Globalisation and Higher Education: View from the South) ismertették és összegezték, amely ezen a linken olvasható.

Edupress.hu
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek