Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Az állam nem vonul ki a felsőoktatásból

Megnyugvással vették tudomásul a felsőoktatás vezetői, hogy az állam nem kíván kivonulni a finanszírozásból, a kormányzati felelősség változatlanul fennáll - mondta Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerdán Debrecenben, a testület legfőbb döntéshozó szerve, a plénum kétnapos tanácskozása utáni sajtótájékoztatón.

Ez a kormányzati szándék egybecseng Helena Nazarénak, az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) portugál elnökének a konferencia keddi napján elhangzott szavaival, amelyek szerint Európában a felsőoktatást 73 százalékban közpénzből finanszírozzák - tette hozzá az MRK elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök az MRK plénumának keddi ülésén az önfenntartó felsőoktatásról szólva azt mondta, az állami ösztöndíjakat, a közpénzt természetesen nem lehet teljesen kiemelni a rendszerből, de csak ott kell alkalmazni, ahol nem látszik más megoldás.

A rektori konferencia megállapította: az elmúlt években ellentmondásos folyamatok játszódtak le a magyar felsőoktatásban. Egyrészt az állami támogatás folyamatosan csökken (ennek mértéke az elmúlt négy évben meghaladta a húsz százalékot, a tervek szerint jövőre pedig eléri a harminc százalékot), az egyetemek, főiskolák gazdálkodási autonómiája az új felsőoktatási törvénnyel ugyanakkor szűkült, sőt leépült. A hatékonyabb intézményi működést pedig akadályozzák azok a jogszabályok, amelyek hosszú évek óta a közigazgatási szervekre kötelező gazdálkodási követelményrendszert írják elő a lényegesen összetettebb tevékenységet végző felsőoktatási intézményekre.

A tanácskozás arra kereste a választ, miként alakítható ki az optimális finanszírozási és gazdálkodási környezet, hogy az egyetemek és főiskolák ne csak megőrizzék előkelő pozícióikat a felsőoktatási rangsorokban, hanem azokon javítani is tudjanak. Az MRK ezek figyelembevételével javaslatot tesz a döntéshozóknak a finanszírozási és gazdálkodási modellre - mondta.

Mezey Barna megismételte a keddi plénumon is elhangzott szavait, hogy nem létezik olyan felsőoktatás Európában, amelyből az állam teljesen kivonul. Bár finomodtak az álláspontok, az önfinanszírozással kapcsolatban még vannak nyitott kérdések - tette hozzá az elnök.

Az MRK elnöke - az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektoraként is - megjegyezte: diplomát szerezni Magyarországon nagyon megéri: egyrészt egyedül a felsőoktatásban végzettek körében csökkent a munkanélküliség, másrészt a közhasznot és a magánhasznot tekintve, jók a diplomák megtérülési mutatói.

Fábián István, a Magyar Rektori Konferencia egyetemi tagozatának elnöke szerint a kormánynak is feladata a minőség fenntartása, és a minőséget csak megfelelő állami finanszírozás mellett lehet garantálni. Ugyanakkor az is fontos, hogy a felsőoktatási intézményeknek meglegyenek az anyagi és szellemi forrásaik ahhoz, hogy autonóm döntéseket hozhassanak.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke szerint ha piaci alapokra helyeznek képzéseket, akkor azok fenntartásához a jogszabályi és a finanszírozási kereteket is meg kell teremteni.

A Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola esteleges integrációjával kapcsolatban kérdésre válaszolva Fábián István elmondta: a kormányfőtől ígéretet kaptak, hogy az ügyben november 9-ig egyértelmű politikai döntést hoznak, de jelenleg úgy tűnik, nem lesz integráció.

Az MTI érdeklődésére, miszerint tartható-e az a kormányzati szándék, hogy tíz év alatt megháromszorozzák a hazai egyetemeken tanuló külföldi diákok jelenlegi húszezres létszámát, Mezey Barna azt felelte: az elképzelés reális, de tudni kell, hogy egész Európa erre törekszik, és nagyon nehéz a külföldi hallgatókat idecsábítani.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kihirdették az idei ponthatárokat

A mérnökinformatikus és az ápolás és betegellátás alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt. Teljes cikk

Több, mint tízezer tanár és tanító hiányzik az oktatásból

Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a matekszakos tanárok a legkeresettebbek. A Pedagógusok Szakszervezete szerint tartós béremelésre lenne szükség. Teljes cikk

10-15 százalékkal emelkedhetnek az albérletárak a felvételi ponthatárok kihirdetése után

Az egyetemek és hallgatói önkormányzatok albérlettámogatási támogatással igyekeznek segíteni a hallgatóknak. Teljes cikk