kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Az állam nem vonul ki a felsőoktatásból

Megnyugvással vették tudomásul a felsőoktatás vezetői, hogy az állam nem kíván kivonulni a finanszírozásból, a kormányzati felelősség változatlanul fennáll - mondta Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerdán Debrecenben, a testület legfőbb döntéshozó szerve, a plénum kétnapos tanácskozása utáni sajtótájékoztatón.

Ez a kormányzati szándék egybecseng Helena Nazarénak, az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) portugál elnökének a konferencia keddi napján elhangzott szavaival, amelyek szerint Európában a felsőoktatást 73 százalékban közpénzből finanszírozzák - tette hozzá az MRK elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök az MRK plénumának keddi ülésén az önfenntartó felsőoktatásról szólva azt mondta, az állami ösztöndíjakat, a közpénzt természetesen nem lehet teljesen kiemelni a rendszerből, de csak ott kell alkalmazni, ahol nem látszik más megoldás.

A rektori konferencia megállapította: az elmúlt években ellentmondásos folyamatok játszódtak le a magyar felsőoktatásban. Egyrészt az állami támogatás folyamatosan csökken (ennek mértéke az elmúlt négy évben meghaladta a húsz százalékot, a tervek szerint jövőre pedig eléri a harminc százalékot), az egyetemek, főiskolák gazdálkodási autonómiája az új felsőoktatási törvénnyel ugyanakkor szűkült, sőt leépült. A hatékonyabb intézményi működést pedig akadályozzák azok a jogszabályok, amelyek hosszú évek óta a közigazgatási szervekre kötelező gazdálkodási követelményrendszert írják elő a lényegesen összetettebb tevékenységet végző felsőoktatási intézményekre.

A tanácskozás arra kereste a választ, miként alakítható ki az optimális finanszírozási és gazdálkodási környezet, hogy az egyetemek és főiskolák ne csak megőrizzék előkelő pozícióikat a felsőoktatási rangsorokban, hanem azokon javítani is tudjanak. Az MRK ezek figyelembevételével javaslatot tesz a döntéshozóknak a finanszírozási és gazdálkodási modellre - mondta.

Mezey Barna megismételte a keddi plénumon is elhangzott szavait, hogy nem létezik olyan felsőoktatás Európában, amelyből az állam teljesen kivonul. Bár finomodtak az álláspontok, az önfinanszírozással kapcsolatban még vannak nyitott kérdések - tette hozzá az elnök.

Az MRK elnöke - az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektoraként is - megjegyezte: diplomát szerezni Magyarországon nagyon megéri: egyrészt egyedül a felsőoktatásban végzettek körében csökkent a munkanélküliség, másrészt a közhasznot és a magánhasznot tekintve, jók a diplomák megtérülési mutatói.

Fábián István, a Magyar Rektori Konferencia egyetemi tagozatának elnöke szerint a kormánynak is feladata a minőség fenntartása, és a minőséget csak megfelelő állami finanszírozás mellett lehet garantálni. Ugyanakkor az is fontos, hogy a felsőoktatási intézményeknek meglegyenek az anyagi és szellemi forrásaik ahhoz, hogy autonóm döntéseket hozhassanak.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke szerint ha piaci alapokra helyeznek képzéseket, akkor azok fenntartásához a jogszabályi és a finanszírozási kereteket is meg kell teremteni.

A Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola esteleges integrációjával kapcsolatban kérdésre válaszolva Fábián István elmondta: a kormányfőtől ígéretet kaptak, hogy az ügyben november 9-ig egyértelmű politikai döntést hoznak, de jelenleg úgy tűnik, nem lesz integráció.

Az MTI érdeklődésére, miszerint tartható-e az a kormányzati szándék, hogy tíz év alatt megháromszorozzák a hazai egyetemeken tanuló külföldi diákok jelenlegi húszezres létszámát, Mezey Barna azt felelte: az elképzelés reális, de tudni kell, hogy egész Európa erre törekszik, és nagyon nehéz a külföldi hallgatókat idecsábítani.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokkal ismerkedhetnek a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

Az érdeklődők a vállalkozásfejlesztésről és a termékek piacosításáról is tanulhatnak. Teljes cikk

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Hétfőn magyarból érettségiztek a diákok. Teljes cikk

Fordított állásbörzét tartanak a Pécsi Tudományegyetemen

A cégek képviselői a jövőbeni gyakornokaikat, munkavállalóikat is megtalálhatják a rendezvényen. Teljes cikk