Az egészségpénztárosoknak nem kell táppénz "/>
Megjelent: 11 éve

Az egészségpénztárosoknak nem kell táppénz

Az egészségpénztári tagok kevésbé veszik igénybe a táppénzt. Legalábbis a Patika Egészségpénztárnál nem tapasztalták, hogy idén megugrott volna a tagok számára nyújtott táppénzszolgáltatás. Igaz, az elmúlt egy évtizedben is elhanyagolható mértékű volt ez az igény.

images

Nemcsak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, az egészségpénztáraknál sem érzékelték egyelőre a válság hatásait. Noha a háziorvosok beszámolói alapján az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt a táppénzt igénylők aránya, az önkéntes egészségpénztárak tagjai körében nem nőtt az ezen szolgáltatást igénybe vevők száma.

Kifizetik a kiesés 90 százalékát

Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár vezetőjének tájékoztatása szerint a táppénzszolgáltatás lényege, hogy a pénztár a pénztártagnak a táppénzes állomány idejére folyósított ellátás és a nettó kereset közötti nettó keresetveszteséget 90 százalék erejéig téríti az egyéni számla erejéig. Ez a szolgáltatás kizárólag utólag, a szükséges igazolásoknak a pénztár részére történő megküldését követően vehető igénybe.

A Patikapénztár szolgáltatási kiadásai tavaly a szektor átlaga alatt, 15,6 százalékkal nőttek. A Patika-csoportnál a szolgáltatási kiadásokban továbbra is masszívan a gyógyszer- és gyógyhatású készítmények vezetnek: ez a tétel az összes kiadás 65 százaléka, szemben a szektor évek óta 35-40 százalék közötti sávjával.

Színesedő paletta

Azt is megállapították, hogy a 2003 végén életbe lépett új jogszabály elfogadása óta „színesedik” a Patika szolgáltatási palettája, többek között a gyógyüdülés, gyógyfürdő-látogatás és a sportolás területén. Ám a pénztár konzervatív szolgáltatási politikája megmutatkozik tagjai fogyasztói szokásaiban is – jegyezte meg Lukács Marianna.

Tapasztalataik szerint csak nagyon lassan kezdik el a tagok használni az újonnan felkínált szolgáltatási lehetőséget. Amíg más pénztáraknál szinte azonnal érzékelhető az új felé nyitás, addig a Patika tagjai kivárnak: a tapasztalatok szerint akár egy teljes év is eltelik az új szolgáltatás igénybe vételéig. Nem véletlen, hogy ennél a pénztárnál a legkisebb a prevenciós szolgáltatások aránya (12,11 százalék).

Az úgynevezett „passzív táppénz” kapcsán a Patikapénztár vezetője rámutatott: köztudott, hogy a munkanélküliség ellen sokan ezt a menekülőutat választják. A Patikapénztár nem nyújt passzívtáppénz-szolgáltatást, hiszen ha a tagok betegek, inkább gyógyító ellátásokat és gyógyszert vásárolnak.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk