Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Az egészségügyiek sem akarnak kötelező kamarai tagdíjat fizetni, ha már a tanároknak nem kell

Levélben fordult az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, hogy azonnali hatállyal törölje el az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagdíjfizetését - a szintén kötelező tagságú Magyar Pedagógus Kar tagdíjmentességére hivatkoznak.

Cser Ágnes a dokumentumban azt kifogásolja, hogy a megalakuló Magyar Pedagógus Kar tagjainak nem kell tagdíjat fizetniük, hiszen automatikusan taggá válnak a közoktatásban történő kinevezésükkel, pedig a kar "mint intézmény a feladatában, működésében, kötelező tagságát tekintve rendkívül hasonlít az egészségügyben bevezetett kötelező tagságú kamarákhoz. Az alapvető különbség az, hogy míg a kötelező, azaz alkalmaztatási előfeltételként előírt kötelező kamarai tagság tagdíjfizetési kötelezettséggel jár együtt, addig a kar tagjai tagdíjfizetési kötelezettség nélkül, automatikusan taggá válnak a közoktatásban való alkalmaztatási kinevezésükkel" - írta levelében Cser Ágnes.

Cser Ágnes megjegyzi, hogy az intézmény neve kar, azonban - hasonlóan a köztestületi jellegű kamarákhoz - közfeladatot lát el, a kar működési költségeit pedig a központi költségvetés, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkülönített fejezete biztosítja.

Az EDDSZ vezetője úgy véli, ez indokolatlanul társadalmi igazságtalanságot teremtene, amelynek egyértelmű feloldása érdekében kezdeményezi, hogy Balog Zoltán miniszter soron kívüli módosító törvényjavaslat benyújtásával azonnali hatállyal szüntesse meg az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagdíjfizetését.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kedden jelentette be, hogy megalakul a Magyar Pedagógus Kar, amelynek javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz. A tagság automatikus lesz az állami és önkormányzati intézményekben dolgozó pedagógusok esetében, és akkor szűnik meg, ha valaki feladja az állását. Különleges kötelezettségeket ugyanakkor a tagság nem ró a pedagógusokra, és tagdíjat sem kell fizetni - ismertette.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a KSH friss adatai a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről

Csökkent a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma, a 15-24 éves munkanélküliek száma 14 ezerrel nőtt. Teljes cikk

Döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs, adóügyi könnyítések jönnek

Kétszeresére nő a kiva bevételi értékhatára és csökkentik az adminisztrációs terheket. Teljes cikk

A budapesti gyógyfürdőket is elérte a válság

Több mint felére esett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele a járvány miatt. Teljes cikk