Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Az MSZP szerint minden szempontból romlott a munkaügyi helyzet

Az MSZP szerint tavaly csökkent a munkaügyi ellenőrzések száma, s több visszaélés történt a munkavállalókkal szemben. Azt is kifogásolták, hogy csökkent a 8 órában foglalkoztatottak száma.

images

Gúr Nándor, a párt alelnöke, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy míg a kormányváltás előtti évben 50 ezer munkaügyi ellenőrzést tartottak Magyarországon, addig tavaly kevesebb mint 20 ezret, ám eközben arányaiban is jelentősen nőtt a munkavállalókkal szemben elkövetett jogsértések száma. Közlése szerint 2012-ben az ellenőrzött munkaadók 72 százaléka követett el jogsértést a munkavállalóival szemben.

Az ellenzéki politikus bírálta a kormányzatot, amiért Európában egyedülálló módon a korábbi időtartam harmadára, alig 3 hónapra csökkentette az álláskeresési támogatás folyósításának hosszát. Közlése szerint a regisztrált munkanélküliek kevesebb mint 10 százaléka kap teljes támogatást, 55 százalékuk azonban semmilyen állami segítséghez sem jut. A szocialista politikus beszélt arról is, hogy jelenleg 27 százalékos a munkanélküliségi ráta a pályakezdő 15-24 év közötti korosztályban, vagyis nőtt a kormányváltás óta.

Gúr Nándor kifogásolta, hogy miközben a 4 órában foglalkoztatottak száma nőtt, addig a 8 órás munkavállalók száma csökkent, ám a statisztika ezeket "egy kalap alá veszi". Elmondása szerint a versenyszférában évente 20-40 ezerrel csökken a dolgozók száma, 500 ezer ember pedig külföldön vállal munkát. A politikus nehezményezte, hogy akik 6 hónapnál rövidebb ideig dolgoznak külföldön, azok a Központi Statisztikai Hivatal szerint hazai munkavállalónak számítanak.

Az MSZP alelnöke szerint ez a kormány hiteltelen, kiszámíthatatlan és félelmetesen sok kárt okoz, emiatt "menniük kell és menni is fognak". A szocialisták igazságosabb, biztonságosabb világot kívánnak építeni, ahol nem nyomorognak az emberek, hanem segítséget, ösztönzést kapnak - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Fidesz: 38 hónapja nő a foglalkoztatás

Hoppál Péter úgy vélte, a szocialisták érvelésével az a probléma, hogy állandóan elvitatják az ország teljesítményét. "A számok makacs dolgok, a szocialistákat kivéve mindenki tudja, hogy immár 38. hónapja, mióta a bankárkormány leköszönt, töretlenül nő a foglalkoztatottak száma Magyarországon" - hangsúlyozta a szóvivő.

Közlése szerint az elmúlt 38 hónapban mintegy 160 ezer emberrel, azaz egy Pécs méretű város lakosságával többen dolgoznak, mint a szocialisták időszakában. "A legfrissebb adatok alapján 62 ezer emberrel többen dolgoznak most, mint az elmúlt év azonos időszakában" - fűzte hozzá.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter